Yiyeceklerin doğru saklanması çok önemlidir. Doğru saklamak sadece ekonomi ile ilgili değil sağlığımızla da ilgilidir. Uygun olmayan depolama yararlı özelliklerin kaybına yol açar. Ayrıca bakteri, küf ve mantarların çoğalmasını destekler. Uzmanlar yanlışlıkla yanlış sakladığınız ürünlerin bir listesini paylaştı. Bu basit incelikleri bilmek mağazalara, marketlere gereksiz yolculukları engelleyecek ve gereksiz nakit masfarlarından kaçınacaksınız. Yanlış saklanan 10 ürüne birazdan değineceğiz. Sebze saklama yöntemlerinden kısaca bahsedip işinizi bir nebze olsun kolaylaştırmak istiyoruz. Mesela kesik yarım limon uzun süre nasıl saklanır önceki yazılarımızdan bulabilirsiniz. Bozulmuş gıdalar nasıl anlaşılır kısaca bahsetmiştik. Balıklar taze bir şekilde nasıl saklanmalı geçmiş yazılarımızdan hepsini bulabilirsiniz. Şimdi hep birlikte sarımsak, soğan, taze yeşillikler buzdolabında nasıl saklanır görelim.
Besin değerlerini korumak için yeşillikler, taze otlar buzdolabında saklanması gerekir. Akan suyun altında iyice durulanmalı ve peçetelerle iyice kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra buzdolabında bir kap içine, cam kavanoza koyabilir veya depolama bölümüne yerleştirebilirsiniz. Böylece 2 – 3 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Kuralların tek istisnası fesleğen soğukta saklanmaz. Çünkü daha hızlı bozulur.
Bu iki sebze buzdolabında saklanmamalıdır. Sarımsak ve soğan ısı seven bitkilerdendir ve soğukta çok çabuk bozulurlar. Ek olarak soğan ve sarımsak direk olarak güneş ışığını almayı sevmezler. Bunları karanlık ve serin bir odada saklayınız.
Birçok ev hanımı için açık süt, yoğurt paketini buzdolabı kapısında saklamak geleneksel bir hale geldi. Bu sıcaklık süt depolamak için uygun değildir. Sadece buzdolabına yerleştirilmişse saklanabilir. 3 -4 derecedeki sıcaklıklar saklamak için kabul edilebilir koşullardır.
Çoğumuz fındıkların oda ısısında saklanmasının iyi olduğunu düşünürüz. Ancak bu şekilde fındıklar çok daha çabuk bozulacaklardır. Bu saklama koşulları fındığa acı bir tat veriyor. Gerçek şu ki kuruyemişlerin içinde bulunan yağdan dolayı bozulmaya başlıyor. Bu nedenle üründe gözle görülür bir değişiklik olmasa bile tadında acılaşma oluyor. Fındık stoklarınız varsa bunları buzdolabında saklayabilirsiniz. Ayrıca fındıklar için buzdolabının en iyi bölümü en havalı bölmesidir.
Patatesler direk güneş ışığını sevmezler. Ve oda sıcaklığında saklanmaz. Güneşi direk gördüğünde yeşilleşmeye başlar ve zehirli bir salonin maddesi üretmeye başlar. Buzdolabında da saklanmaz. İçindeki nişastadan dolayı çok çabuk bozulur. İdeal olarak 2 – 4 dereceden yüksek olmayacak karanlık ve serin bir yerde saklayabilirsiniz. Kağıtta saklayabilirsiniz. Plastikler uygun değildir.
Anneanneler, babaanneler zamanında yatağın altında saklarlarmış. Bu sulu meyvenin soğuk koşullarda beta- karoten kaybettiği ortaya çıkıyor. Karpuzun maksimum faydasını istiyorsanız 12 dereceden düşük olmayan herhangi bir uygun yerde saklayabilirsiniz.
Taze et buzdolabında 2 – 3 gün saklanabilir. Bu nedenle hemen yemek yapmayı düşünmüyorsanız dondurucuda saklamanız daha uygun olacaktır.
Patlıcanlar düşük sıcaklıkları çok duyarlıdır. Bu nedenle buzdolabı saklamak için uygun değildir. Sıcaklık 10 dereceye düştüğünde anında özelliklerini yitirmeye başlar. Patlıcanları sıcak ve kuru yerde saklamak daha doğrudur.
Peynirler doğru koşullarda saklanırsa uzun süre taze kalabilirler. Yumuşak peynirler kendi sıvılarında saklanmalıdır. Sert peynirleri parşömen kağıdına sararak saklayabilirsiniz. Keskin kokulu bir peynirse diğer gıdalardan uzak tutarak saklayabilirsiniz.
Ayçiçeği ve zeytinyağı buzdolabında saklanmaz. Düşük sıcaklıklar ürünlerin donmasını veya daha yoğun kıvam almasını sağlar. Bu ürünleri karanlık bir yerde cam kaplarda saklayabilirsiniz. Keten ve susam yağlarında ise buzdolabında kapıda saklanmalıdır.