Sıradaki konu evimizde sıklıkla kullandığımız cihazlarla ilgili. Evde kullandığımız aletlerin gizli bir hayatı var diyebiliriz. Kapattığımızda bile enerji yaymaya devam ederler. Bugün kapatıldığında bile enerji yayan cihazlara değineceğiz. Pratik bilgilerle devam edelim bugün. Pratik fikirlerde çok değişik bilgilere yer veriyoruz. Mesela küçülen kıyafetler eski haline nasıl gelir paylaştığımız konular arasında. Eskilerden kalan 10 pratik fikir anneannelerimizden, babaannelerimizden kalma tüyolardan oluşuyor. Aman bu cihazlara dikkat diyoruz, hangi aletler enerji yayıyor, ne yapmalıyız öğrenmeye geçiyoruz.
Hiç elimizden düşürmediğimiz, sanki bir uzvumuz olan cep telefonlarından başlayalım ilk olarak. Elektrik prizinde bıraktığımız şarj aleti ucunda telefon takılı olmasa bile enerji yaymaya devam ediyor. Harcadığı enerji minimum olsa da ilk etapta cüzdanları çok etkilemese de kim bilir birkaç cihazın enerji yayması biriktiğinde elektrik faturalarına etki edebilir.
Bir diğer cihaz ise her evde 1 değil 2 değil belki 3 tane olan bir cihat. Televizyonlar. Telefondan sonra diğer bir uzvumuz neredeyse. Ben pek TV izlemeyi sevmeyenlerdenim. Takip ettiğim birkaç program var. Gündüz hiç açık değil TV. Ama tabi fişler prizde takılı. Birçoğumuz TV kumandadan kapatmanın yeterli olduğunu düşünürüz. Ama yılda 300 – 400 TL arası belki biraz daha az yada fazla değişiklik olabilir faturaya yansıyacaktır. Düğmeye basıp kapattığımızda tamamen kapanmadığı bekleme moduna aldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Demek ki ne yapıyoruz. TV’nin fişini çekip yatıyoruz.
Dijital TV alıcılarını unutmayalım. Aynı TV’lerde olduğu gibi onlarda enerji yaymaya devam ediyor. Alıcıların açık kalması faturalara yılda 200 – 300 TL değerinde yansımalara neden olabilir.
Sırada PC’ler ve dizüstü bilgisayarlar var. Maalesef bende fişi çekmeyenlerdenim. Kapatsak bile çalışmaya devam eden cihazlardan biri. Kapattığımızda yılda 500 – 1000 TL tasarruf edebiliriz. Cihazlarını bekleme modunda tutanlar bu rakamları 1,5 ile çarpabilirler.
Sıra geldi fırınlara. Benim fırın fişi de sürekli takılı durur. Fırınların saati çalıştığına göre cihazın hala enerji yaydığını söyleyebiliriz. Böyle bir cihazın fişini çekerek yılda elektrik faturalarında tasarruf sağlayabiliriz.
Bu fiyatların düşük olduğunu düşünebilirsiniz. Ama birçoğumuz el yakan faturalardan muzdaribiz. Her durumda cihazları prizden çekmek hala buna değer. Bir güç dalgalanması yaşanabilir, ev dolusu cihazlarımız zarar görebilir. Bu yüzden aman bu cihazlara dikkat diyoruz. Fişleri çekmeden yatmıyoruz.