Şimdi değilse bile bundan sonra bahçelerimizde meyve sebze dikimlerini bu şekilde yaptığımızda verimliliği daha çok artacaktır. Bugün bahçede sebze yetiştirmenin püf noktalarından bahsedeceğiz. Site içerisinde hobi bahçeleri olanlar memleketlerinde arazisizi olup bahçesi olanlar yada ilgi duyanlar için çok güzel bilgiler hazırladık. Geçtiğimiz günlerde de bahçelerle ilgili fikirlerimiz vardı. Denenmiş tecrübe edilmiş ve bizlerle paylaşılmış bilgiler. Sebze bahçesi nasıl düzenlenir ilk paylaştığımız konular arasındaydı. Küçük alanlarda da uygulayacağımız sebzelerimizi nasıl ekeceğimiz hakkında bilgiler yer alıyordu. Bahçede kullandığımız bazı ürünler daha verimli hale getirebilir. Mesela bahçede neden epsom tuzu kullanmalıyız, bahçede ve evde kahve kullanmanın faydaları, bahçeye odun külünün faydaları gibi. Sebze bahçesi toprağı hazırlama, kompost yapma, hügelkültür diğer değindiğimiz konulardan. Şimdi verimli bahçe için yapılması gerekenlerden bahsedelim.
Tamamlayıcı ekim yöntemleri, birbiriyle dikildiğinde fayda sağlayabilecek bitkilerden bahsedeceğiz. Tamamlayıcı ekim yöntemleri sadece sebze verimliğini artırmak için değil aynı zamanda mahsul koruma, haşere yönetimini de sağlar. Zararlı haşerelerden korur faydalı olanları çeker.
Daha iyi başarı elde etmek için bahçeleri tasarlarken bu tamamlayıcı dikim önerilerini mutlaka inceleyin. Gelin birlikte bahçede sebze yetiştirmenin püf noktalarını öğrenelim.
1- Biber ve fesleğen yan yana dikebiliriz. Fesleğen bibere gelecek zararlı haşereleri uzaklaştıracak ona hoş bir tat verecektir.
2- 3 kız kardeş fasulye, mısır ve balkabağıdır. Fasulye mısıra sarılır, mısırın azotu toprağa geçer, balkabağı ise haşerelerden korur. Bu 3 bitkiyi yan yana ekebilirsiniz.
3- Salatalık ve nasturtium çiçeğini birlikte ekebilirsiniz. Nasturtium latin çiçeği olarak da geçiyor. Latin çiçeği bahçedeki salatalıklara saldıran böcekleri uzaklaştırmaya yardımcı olur.
4- Marul ve frenk soğanı yan yana dikilebilir. Yaprak bitlerini kontrol etmenin en iyi yollarından biri.
5- Brokoli ve aynısefa çiçeği birlikte ekilmelidir. Aynı sefa çiçeği yaprak bitlerinin brokoliye gelmesini engeller. Ancak yaprak bitlerinin doğal düşmanı olan uğur böceklerini çeker.
6- Kabak ve otlar birlikte dikilebilir. Çiçekli otlar sebze üretimini artıran tozlayıcı hizmeti gören böcekleri çekerler.
7- Kraliyet halısı (alyssum ) ve isviçre pazı birlikte dikilebilir. Bahçeye gelecek yaprak bitlerini engellemek için doğal düşman görevi gören böcekleri kendine çeker.
8- Domates ve marul yan yana ekilecek sebzelerden. Domatesler marul için ihtiyaçları olan gölgeleri sağlarlar.
9- Havuç ve turp birlikte ekileceklerden. Topraktan farklı mineralleri kullanacaklardır. Bu yüzden iyi geçinirler. Birbirleriyle savaşmazlar.
10 – Patlıcan ve marulu birlikte ekebilirsiniz. Çünkü marul serin ve gölgeli yerleri sever. Bu yüzden patlıcan marula gölge sağlayacaktır.
11- Domates ve fesleğen birlikte ekilir. Çünkü fesleğen domatese yaklaşacak zararlı haşereleri uzaklaştıracak ancak tozlaşmayı sağlayan böcekleri çeken güçlü bir bir bitkidir. Ayrıca lezzet verir.
12- Yeşil fasulye yanına kadife çiçeği ekelim. Kadife çiçeği fasulyedeki zararlı böcekleri uzaklaştırır. Ayrıca büyümesine yardımcı olur.
13- Domuz otu ve biber birlikte ekilebilir. Yabani otlara karşı domuz otu ekilebilir.
14- Marul ve sarımsak birlikte ekildiğinde birbirine fayda sağlayacaktır. Sarımsakların kendine has kokusu marula gelecek zararlılardan korur.
15- Fasulye ve Yaz Zahteri birlikte ekileceklerden. Yeşil fasulyenin lezzetini ve büyüme hızını artıracaktır.
16- Güller ve frenk soğanı birlikte ekilebilir. Yaprak bitleri güçlü kokuları olan bitkileri sevmezler. Gülleri bitlerden korumak için çiçeklerin yanına biraz frenk soğanı ekebilirsiniz.
17- Havuç ve soğanı birlikte ekmeyi tercih edebilirsiniz. Soğanlar havuç sineklerini ve bitlerini kovmaya yardımcı olacaktır.
18- Sardunyalar ve güller birlikte ekildiğinde sardunyalar bitleri uzaklaştıracaktır. Böylece sardunya gülleri bu istiladan korumuş olacaktır.
19- Lahana ve papatyayı yan yana ekebilirsiniz. Papatya lahana için faydalı olan böcekleri çekecektir.
20- Ispanak ve mısır birlikte ekildiğinde mısır ona gölge verecektir. Ispanaklar gölgeli ortamları severler.
21 – Turp ve salatalık birlikte ekileceklerden. Turp salatalıklara saldıracak zararlıları uzaklaştırmaya yardımcı olur.
22- Adaçayı ve lahanayı birlikte ekmeyi tercih edebilirsiniz. Ada çayı lahana güvelerine karşı koruyucudur.
23- Lahana ve naneyi birlikte ektiğinizde naneler lahanaları güvelere karşı koruyacaktır.
24- Elma ağaçlarının yanlarına lavantalar dikebiliriz. Lavanta elma ağacına gelecek ağaçları yok edecek haşerelerden korur.
25- Marulların yanına kadife çiçekleri ekebilirsiniz. Kadife çiçekleri marullara saldıran yaprak bitlerini uzaklaştırır. Uğur böceklerini çeker.
26- Zinnia ve karnabahar birlikte ekilebilir. Çünkü karnabahara gelecek zararlı böcekleri uzaklaştırır.
27- Dereotu ve lahana birlikte ekilmeyi severler. Çünkü dereotu lahana solucanlarını ve lahanaya saldıran diğer böcekleri öldüren yaban arısını çeken bir bitkidir.
28- Kekik ve brokoli. Kekik brokoliye gelecek zararlı böceklerden koruyacaktır.
29- Havuç ve domates yan yana ekilebilir. Neden derseniz bu ürünler aynı zararlıları çekmezler. Bahçede birlikte ekildiğinde sinek ve sivrisinekleri uzaklaştırır.
Kaynak : https://gardeningsoul.com/30-companion-planting-pairs-for-a-productive-garden/