Pratik bilgilerde bugün bahçede neden epsom tuzu kullanmalıyız ondan bahsedeceğiz. Pratik bahçecilik fikirlerinden. Bitkilerde karbonat kullanmanın faydalarından bahsetmiştik daha önce. Çok ilgi gördü. Çok beğenildi. Ve birçok kişi tarafından denendi. Bahçede işe yarayacak, yabani otlardan kurtaracak, haşerelerden, böceklerden koruyacak farklı yöntemlerde var. Mesela bahçede ve evde kahve kullanmanın faydaları işinize yarayacak birçok bilgi var. Eğer bahçenizde patates varsa ve böcekleniyorsa uygulayacağınız yöntemler var. Patates böceğine doğal çözüm içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Bugünde bahçemizde kullanacağımız epsom tuzu faydalarına değineceğiz.
Magnezyum sülfat tuzu, ingiliz tuzu olarak da adlandırdığımız epsom tuzunun faydalarını biliyor musunuz? Uzun süredir kullanılan faydaları bilinmeyen bir üründür. Epsom tuzuyla ne yapacağınızı bilmiyorsanız mutlaka okumanız gereken bir yazı. Epsom tuzunun sağlık içinde birçok faydası var. Ama bahçe içinde çok faydalı olduğunu unutmayalım. Bahçenizin bir kısmında epsom tuzu kullanabilir diğer kısımda kullanmayarak aradaki farkı görebilirsiniz.
Her iki bitki de aynı gün dikilmiş. Birinde kullanılmış diğerinde kullanılmamış. Aradaki farkı aşağıda görebilirsiniz.
Bahçelerimizi için bitkilerimiz için harika bir doğal ürün. Bitkilere güç verecek. Hadi birlikte bahçede epsom tuzu neden kullanmalıyız öğrenelim.
1- Yeşil bitkilerde kullanabiliriz. Saksı çiçekleri biraz epsom tuzunu sevecektir. 1 çay kaşığı epsom tuzunu 3 lt suya ekleyelim. Çiçekleri 2 haftada bir yada 4 haftada 1 sulayalım. Orkideler tarafından da sevilmektedir.
2- Gübre olarak kullanabiliriz. Bahçedeki bitkiler için en iyi doğal gübredir. Her 10 m2 için yaklaşık 1 fincan epsom tuzu kullanabiliriz. Bahçe ekim zamanı toprağa serpebilir karıştırabilirsiniz. Her 2 haftada bir domates fidelerinin diplerine 1 yemek kaşığı uygulayalım. Domateslerin etrafına yayabilirsiniz. Biberlerde de etkili oluyor.
3- Gülleri beslemek için kullanabiliriz. Her 2 haftada bir güllerin diplerine 1 çay kaşığı epsom tuzu dökebiliriz.
4- Yaprak dökmeyen bitkiler için kullanabiliriz. Açelya ve orman gülleri gibi yaprak dökmeyen ağaçlarda yaklaşık 10 m2 lik bir alan için Sulama suyuna 1 yemek kaşığı karıştıralım. 2 ila 4 haftada bir bu şekilde sulama yapalım.
5- Çimleri canlandırmak için kullanabiliriz. Çimlerde epsom tuzunu sever. 25 m2 arsa üzerine 1,5 kg epsom tuzu dökebilirsiniz. Çimlerin yeniden yeşile döndüğünü göreceksiniz. Tercihen ilk baharda uygulayabilirsiniz.
6- Ağaçları canlandırmak için kullanabiliriz. Ağaçların köklerine yaklaşık 9 m2 lik bir alan için 2 yemek kaşığı epsom tuzu kullanabiliriz. Bu yöntemi 4 ayda bir kullanabilirsiniz.
Bitkilerde daha güçlü kökler için ve klorofil emilimini kolaylaştırmak için kullanıyoruz. Sonuçlar bitkiden bitkiye değişiklik gösterebilir. Birçok bahçıvan tarafından, peyzaj mimarı tarafından önerilmektedir. Eğer sizde denediyseniz sonuçları yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak : https://www.comment-economiser.fr/pourquoi-j-utilise-sulfate-de-magnesium-dans-jardin-potager.html