Mimuu.com Örgü modelleri, İğne Oyası, El işleri, Hobi dünyası, Pratik Bilgiler ve daha fazlası
Menü
Ara

Yer Döşemelerinden Leke Çıkarmanın Yolları

Evlerde veya iş yerlerinde yer döşemeleri lekelere çoğunlukla maruz kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda yüzeye zarar vermeden doğru bir biçimde çıkarmak gerekir. Ayrıca çıkarma işleminde lekenin türünü ve yüzeyin hassaslığını da göz önünde bulundurmak gereklidir.

Yer döşemelerinin avantajı, diğer yüzeylerde olduğu gibi meydana gelen lekelerin kuruması beklenmez. Çünkü yeni lekeler, kuruyup işleyen lekelere göre çok daha kolay şekilde yüzey üzerinden temizlenir.

Yer döşemeleri, cilalı ya da cilasız ahşaplar olarak çeşitlenir. Bu yüzeylerde leke çıkarma işlemleri de farklılık göstermektedir.

Yer Döşemelerinden Leke Çıkarmanın Yolları 1

Cilasız Döşemelerdeki Lekeleri Çıkarma İşlemleri

  • Meyve suyu, alkol, kahve gibi sıvıları çıkartmak için yüzey önce ıslak temiz bir bez ile silinir. Daha sonra sabunlu sıcak su ile kirli yüzey fırçalanır. Eğer temizliğe rağmen lekenin rengi kalırsa, sulandırılmış çamaşır suyu ile silinip durulanır.
  • Yağlı boya lekesi varsa, lekeyi çıkartmak için tiner, terebentin esansı ya da neft kullanılarak döşemelikler silinir.
  • Bu tür döşemelerden yağ lekelerini çıkarmak için sabunlu sıcak su ile yüzey iyice silinir ya da fırçalanır.
  • Eğer cilasız yüzey plastik badana veya kireç lekesi olmuşsa, çıkartmak için sabunlu su ya da sade su kullanılmalıdır.
  • Yüzeydeki asfalt veya katran lekesini çıkartmak için benzin ya da karbon tetraklorür kullanılarak zemin iyice silinmelidir.
  • Mürekkep lekesini yok etmek için yine yüzeyi ıslak temiz bir bezle fazlalığı alınır. Sonra sabunlu suyla geçene kadar fırçalanır. Eğer rengi kalırsa yine sulandırılmış çamaşır suyu ile tekrar fırçalanır.

Cilalı Döşemelerdeki Lekeleri Çıkarma İşlemleri

Cilalı ahşap yüzeyler üzerindeki lekeler, diğer ahşap zeminlere göre daha avantajlıdır. Çünkü dökülen madde ciladan dolayı yüzeye işleyemez. Yüzeylerin üzerinde akışkan halde kalırlar. Cilalı bir döşeme yüzeyin üzerindeki leke, temiz ıslak bir bezle veya sabunlu suyla kolayca temizlenir ve ardından kurulanır. Yüzeyin aşınmaması ve uzun süre aynı görünüme sahip olması için aşındırıcı güçlü kimyasalları kesinlikle uygulamayın.

Yer döşemeleri Temizliği İçin Birkaç Öneri

  • Herhangi bir yüzeydeki lekeyi yok etmeye çalışırken, her zaman en dış kenardan başlayarak ortaya doğru temizlemeye özen gösterin. Böylece leke dağılmadan yok olacaktır.
  • Cilalı bir yüzeyde eğer kurumuş süt lekesi varsa, cilaya zarar vermeyecek şekilde hafifçe kazıyabilirsiniz.
  • Cilalı bir döşeme üzerinde sudan kaynaklanan lekeler varsa, lekenin üzerini 1 numara bulaşık teliyle sürttükten sonra kurumasını bekleyin ve tekrar cilalayın.  Eğer istediğiniz sonucu alamazsanız zımparayla sürdüğünüz bölgeyi ovalayarak silin. Daha sonra tekrar deneyebilirsiniz.
  • Cilalı veya cilasız ahşap yer döşemelerinin hepsinde leke çıkarırken, aşındırma gücü yüksek olan hiçbir kimyasal kullanmayın. Kullandığınız takdirde yer döşemelerinin yapısına ciddi bir oranda zarar vermiş ve ömrünü azaltmış olursunuz. Mümkün olduğunca kimyasaldan kaçının.

 

Yer Döşemelerinden Leke Çıkarmanın Yolları

Benzer İçerikler
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menüler