Orkide biz bayanların çok sevdiği bitkilerden. Büyük çiçekli olarak açtığında uzun süre çiçekleri solmayan çok güzel salon bitkilerinden. Aslında orkide bir ağaç gövdesinde asalak olarak yaşıyor. Şimdilerde yanlış bilmiyorsam laboratuvarlarda da üretiliyor. Biz elimizde olan orkide bakımı için küçük tüyolar hazırladık. Daha doğrusu orkide saksı ve toprak değişimi ile ilgili bilgiler. Bu bizden çok istek alan bir konuydu. Benimde çok güzel orkidelerim var. Şuan çiçeklerini döktüler. Yeniden çıkmasını bekleyeceğim. Ben orkideleri mutfakta camın önüne koydum. Orayı çok sevdiler. Sürekli yaprakları çıkıyor. Çiçeklerini ise yeni döktü. Bir çiçek dalını da ben yanlışlıkla kırdım. Çok üzülmüştüm. Üzerinde tomurcukları vardı. Kırılan yere tarçın sürmüştüm çürümemesi için. Orkide çiçeğinin bakımını, evde saksı ve toprak değişimini bu bilgilerden yararlanarak kendiniz yapabilirsiniz.
Pratik bilgiler olarak farklı bitkilerin bakımından, çoğaltma işleminden de bahsediyoruz. Mesela afrika menekşesi nasıl çoğaltılır önceki yazılarımızdan bulabilirsiniz. Bugün hepimizin çok sevdiği nadide çiçeklerden orkide saksı ve toprak değişiminden bahsedelim.
Orkide saksı ve toprağı değiştirme aşamalarını resimli olarak hazırladık. Adımları takip ederek sizde evinizde orkide saksı ve toprak değişimini yapabilirsiniz. Netten veya çiçekçilerden hazır olarak orkide toprağı alabilirsiniz. Ağaç dallarından oluşuyor yapraklar genellikle. Önce toprağımızı temiz bir kaba alıyoruz ve suluyoruz. Sulama işlemi bittiğinde fazla suyunu attık. Ayrıca temiz keskin bir bıçağa, şeffaf saksıya ihtiyacımız olacak.
Şimdi orkideyi saksıdan çıkartalım. Yosunlardan kökleri yavaşta temizleyelim.
Kökleri inceleyelim ve aralarında kurumuş sağlıksız kökler varsa bunları keskin temiz bıçakla keselim.
Kökleri temizledikten sonra ihtiyacımız olan büyüklükteki saksıyı alıyoruz. Kökleri kırmadan yavaşça saksının içine yerleştirelim. Şimdi toprağımızla saksıyı dolduralım.
Doldurma işlemini sıkıca yapmıyoruz. Hafif hafif bastırmadan yapıyoruz. Köklerin hava da alması için. Orkide saksı ve toprak değişimi yaparken çıkarttığımız eski toprağı yeniden kullanmıyoruz. Dilerseniz saksıların içine ne zaman değişim işlemi yaptığınız tarihi not eden bir etiket yerleştirebilirsiniz.
Kaynak : https://www.repotme.com/pages/orchid-repotting-phalaenopsis