Bahçemizi ekmeye dikmeye başladığımızda zararlı haşerelerin, böceklerin de dikkatini çekmeye başlıyor. Sebzelerin yanı sıra yabani otlar da büyümeye başlıyor. Bugün bahçedeki böcek ve yabani otlardan koruyacak en iyi tüyolardan bahsedeceğiz. Pratik bilgilerde yabani otlardan kurtulmadan bahsetmiştik. Bahçelerde yabani otlardan, istenmeyen böceklerden kurtulmak için beyaz sirke ve karbonatı çok kullanıyoruz. Mesela beyaz sirkeyi bahçede kullanmanın faydalarını mutlaka okumalısınız. Kendin yap bahçe projeleri, balkon bahçeleri hazırladıysanız doğal yollarla bahçe istenmeyenlerinden kurtulma yöntemlerini inceleyebilirsiniz.
Haftanın 7 günü, günün 24 saati bahçemizi korumak mümkün değildir. Bunun yerine küçük tüyolarla bahçemizi koruyabiliriz.
1- Yaprak Bitlerine Sabun
Su ve sabundan oluşan güzel bir karışımla yaprak bitlerinden kurtulabiliriz. 3,5 -4 litre suya 2 yemek kaşığı bulaşık deterjanı ekleyelim ve iyice karıştıralım. Bitkilere püskürtelim.
2- Boraks ve Bal İkilisinden Bahçedeki Karıncalara Son
Karıncalar bitkiler için çok tehlikeli değildir. Fakat yaprak bitleri yaprağa yapıştıkları için zararlı olabilirler. Boraks ve balı karıştırarak macun kıvamına getirelim. Bu macunu yaprak bitleri ile istila edilmiş bitkilerin gövdelerinin tabanının çevresine uygulayın. Karıncalardan kurtulacak organik bir karınca kovucu elde etmiş olacaksınız.
1/4 su bardağı bal ve 2 yemek kaşığı boraksı karıştırıp macun elde edelim. Daha yoğun kıvamlı olmasını istiyorsanız boraks ekleyebilirsiniz. Bu karışımdan 1 çay kaşığı alıp karton üzerine sürelim ve karınca yuvalarının başına koyalım. Karıncalar oradan uzaklaşacaktır. Karıncaları evden uzaklaştırmak içinde bu yöntemi deneyebilirsiniz. Tamamen gidene kadar kartonu birkaç kez değiştirmek gerekebilir.
3- Kuru kahve Telveleri
Bitkilerinizin etrafına kahve telveleri serpin. Salyangozları, sülükleri uzaklaştıracak bir formül.
4- Mısır Unu
Mısır unu sadece yabani otları yok etmekle kalmaz aynı zamanda karınca istilası varsa bitkilerinizin etrafına serperek koruyabilirsiniz. Karıncalar mısır ununu yerler ama sindiremezler. Yavaş yavaş aç kalacak ve uzaklaşacaklardır.
5- Plastik Çatallar – Kaşıklar
Hayvanların bitkileri yemesini önlemek için çatalları bitkilerin etrafına dişli kısımları yukarıda kalacak şekilde saplayın.
Kaynak : www.gardeningsoul.com/these-are-the-best-hacks-to-keep-your-garden-safe-from-animals-and-insects/