Yine zor günlerden geçiyoruz. 6 Şubat 2023te merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 lik bir deprem yaşadık. O kadar geniş bir alanı etkiledi ki birçok yerden hissedildi. Ülkemizde maalesef 10 ilde depremden büyük yıkımlar oldu. Gündüz saatlerinde ise yine merkez üssü Kahramanmaraş Elbistan olan 7,6 lık bir deprem yaşadık. 10 şehirde yıkıma sebep olan deprem Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Akdeniz bölgesini kapsayan geniş bir alanda hissedildi. Çoğumuz depreme hazırlıksız yakalandık. Uzmanlar TVlerde sürekli söylediği halde deprem çantası hazırlamadık. Yada deprem anında yapılması gerekenleri öğrenmedik. Panikledik. Camdan atladık, balkondan atladık. Uzmanlar deprem anında güvenli bir yere geçmemizi ve asansör ve merdiven kullanmamamız gerektiğini söylüyor. Bina yıkılırken Allah korusun ilk düşen merdiven oluyormuş. Hemen evimizde yatak yanı, koltuk yanı gibi çökme, kırılma yapmayacak eşyaların yanına cenin pozizyonunda geçerek yaşam üçgeni oluşturmamızı söylüyorlar. Aslında evde ailecek tatbikat yapılmalı. Nerede kendimizi korumaya alacağımızı sık sık tekrar edersek deprem anında da panik yapmadan kendimizi koruma altına alabiliriz.
Deprem sonrasında ise önemli olan hususlardan bir tanesi de deprem çantası. Bugün deprem çantasında ne olmalı ondan bahsedeceğiz. Referansımız ise AFAD.
Bir gerçekle bir kez daha yüzleştik. 6 Şubat 2023 de deprem ülkesi olduğumuzu çok derinden öğrendik. Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya en çok etkilenen illerimiz. Burada çok büyük yıkımlar çok büyük kayıplar verdik. Anneler yavrusuz, yavrular annesiz kaldı. Birçok aile dağıldı, yıkıldı. Evler yıkıldı, hayatlar söndü, hayaller yıkıldı. Ama Türk halkı birlik oldu ve depremzede kardeşlerimize hep birlikte buda geçecek diyerek yardımcı oldu. Bugün ders çıkardığımızı düşünüyorum. Bence ilk yapmamız gereken ilk olarak evlerimizin depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirmek olacak. Eğer DASK sigortamız yoksa hemen yaptırmak olacak. DASK zaten bildiğim kadarı ile zorunlu. Daha sonra olacak depremler için hazırlıklı olmaz.
Kabul etmemiz gerekiyor ki ülkemiz deprem kuşağında. Şimdi İstanbul depremi bekleniyor. İstanbul depremi gerçekleşmeden deprem konusunda kendimizi geliştirmeli, deprem anında yapılacakları öğrenmeli ve deprem çantasını hazırlıklı bulundurmalıyız. O halde deprem çantasında neler bulunur?
Bence listeye yedek şarj aleti ve powerbank da eklemeliyiz. Özellikle deprem anında ve sonrasında elektrikler kesildiği için powerbanklara ihtiyacımız olacak diye düşünüyorum.
Kaynak : https://www.afad.gov.tr/afet-ve-acil-durum-cantasi-nasil-hazirlanmali