Bitkilerimiz için evde hazırlayabileceğimiz organik gübre tarifleri hazırladık. Bu tariflerle bitkiler kimyasallara bulaşmadan çok daha verimli şekilde büyüyecek. Bahçecilik fikirleri ile uğraşanlar için güzel pratik fikirler hazırladık. Balkon bahçeciliği içinde kullanabilirsiniz. Pratik bilgilerden zaman zaman bahsediyoruz. Karbonattan, tuzdan, yeşil mercimekten, odun külünden, sebze meyve atıklarından, sütten gübre yaptık. Mesela sebze meyve atıklarından gübre yapımı çok uygulanan kompost gübrelerden. Kendin yap bahçe projelerinden bahsetmiştik. Balkonumuzda, terasımızda, evimizin bahçesinde bahçe yapıp gübreleri kullanabiliriz. Hazırsanız 10 ev yapımı organik gübre yapılışlarını öğrenelim.
Güzel, bereketli ve organik bahçelerin sırrı kullandığımız gübrelerdir. Eğer bahçenizde kimyasal gübreler kullanmak istemiyorsanız sizler için hazırladığımız 10 ev yapımı organik gübre yapılışını incelemenizi öneririm.
1 – Gübre Formülü
NPK. Bu 3 harfi gübreler üzerinde görmüşsünüzdür. Azot, fosfor ve potasyum. Gübrelerin içinde mutlaka bulunur. Bu üç besin bitkilerin kök gelişimi için oldukça etkili. Bahçeniz için mükemmel sebzeler yetiştirmek istiyorsanız gübrelerin içinde olması gereken besin içeriklerinden olmalı.
2- Ek Besin Maddeleri
Bitiklerin büyümesi için azot, fosfor ve potasyum dışında ek besinlere de ihtiyaç duyar. Bitkilerin sağlıklı şekilde büyümeleri için 13 ek besine ihtiyaç duyarlar. Bunlar Kalsiyum, magnezyum, kükürt, hidrojen, oksijen, karbon, bakır, bor, demir, klorür, magnezyum, molibden, çinko. Kimi fotosentez için gerekli kimini de topraktan emmesi gerekiyor. Özel gürelerden hangisini kullanacağınız ise toprak kalitesine bağlıdır. Asidik topraklar düşük ph a sahip olurlar. Eğer toprağınızın kalitesini ölçmek için yardıma ihtiyacınız varsa bir numune alarak test ettirebilirsiniz.
3- Domates Gübreleri
Bahçedeki sebzelerden en çok domates kalsiyumu sever. Bu bitkilere erken aşamada azot (nitrojen) verilirse en iyi şekilde büyürler. Hızlı bir azot kaynağı için tavşan gübresi kullanabilirsiniz. Domatesler biraz büyüdükten sonra azotu azaltıp fosfor ve potasyum bakımından zengin gübrelere geçebilirsiniz.
4- Gül Gübreleri
Kusursuz bir gül bahçesi her bahçıvanın hayalidir. Zamanında yabani otları temizlemeli, uygun vakitte zamanında budanmalı, haşerelerden zamanında kurtarmalı ve besinler zamanında verilmeli. Balık gübresi, epsom tuzu, elma sirkesi, pekmez ve su ile bir karışım hazırlayıp gübre yapabilirsiniz.
5- Geri Dönüşümlü Gübreler
Çöpe attığımız birçok besini gübre yapımında kullanabiliriz. Mesela kahve telvelerini kuru yapraklarla, samanlarla karıştırarak toprağa serpebilirsiniz. Toprağın azot ihtiyacını karşılayacaktır. Güller için açelyalar içinde bu gübreyi kullanabilirsiniz. Bir başka gübre yumurta kabuğudur. Bitkilerin % 96 kalsiyumunu karşılayacaktır.
6- Epsom Tuzu
Epsom tuzları hidratlı sülfat magnezyumlardır. 1 yemek kaşığı epsom tuzunu yaklaşık 1 galon su ( 3,7 lt) suyla karıştırıp 2 haftada bir bahçedeki bitkilerin yapraklarında fısfıs olarak kullanın. Güller için kullanabilirsiniz. İlkbaharda güller çiçek açtıklarında 1 kez yapraklara sıkabiliriz. Sebzeleri ektiğinizde fidelerin etrafına 1 yemek kaşığı epsom tuzu ekleyebilirsiniz. İlk çiçekleri açtıktan ve meyve verdikten sonra bu işleme son verin. Saksı bitkilerini beslemek için 2 yemek kaşağı tuzu 1 galon suya ( yaklaşık 4 litre suya) karıştırıp eritelim. Ayda bir normal sulama yerine kullanabiliriz.
7- Sirkeli Gübre
Bahçenizde gül, ortanca, böğürtlen gibi asidi seven bitkiler varsa beyaz sirke onlar için besleyici bir gübre olacaktır. 1 yemek kaşığı sirkeyi 3,5 – 4 litre suyla karıştırıp her 3 ayda bir bitkileri sulamak için kullanabilirsiniz.
8- Kompost Yapımı
Atık malzemeleri geri dönüştürerek yaptığımız gübre çeşitlerinden. Önceki içeriklerimizden kompost yapımının tüm detaylarını bulabilirsiniz.
9- Çay Kompostu
Çay kompostunu şu şekilde hazırlıyoruz. 18 lt bir kova alıyoruz. Bitmiş çay ile 3 te birini dolduruyoruz. Kova dolana kadar üstüne su ekleyelim. Karışımı sık sık karıştırarak demlemeye bırakalım. 3 -4 gün sonra kopmostu tülbent gibi bir bezle süzelim. Çay demlerini kompost kovasına tekrar koyalım. Çıkan suyu bitkilere direk olarak veya yapraklarına spreyleyerek uygulayalım. Çay su oranı kopmostu hazırlarken 10 a 1 olmalı. Yani 1 ölçü çay 10 ölçü su.
10- Çim Kompostu Yapımı
Çimleri biçtikten sonra atmıyoruz. Çok verimli kompostlar hazırlıyoruz. 18 litrelik ( 5 galon) kovaya 2/3 oranında taze biçilmiş çimleri dolduralım. Üzerini 5 cm geçecek kadar suyla dolduralım. Karışımı günde en az 1 kere karıştırarak 72 saat demlemeye bırakalım. Daha sonra süzelim ve 1 ölçü hazırladığımız çim suyu ve 1 ölçü çeşme suyuyla seyreltelim. Sprey olarak yaprağa veya direk toprağa uygulayalım.
Kaynak : https://gardeningsoul.com/top-10-worlds-best-homemade-organic-fertilizers/
www.naturallivingideas.com/tips-recipes-for-homemade-organic-fertilizer/