Batik boyama nasıl yapılır detaylı bir şekilde daha önce detaylı bir şekilde anlatmıştık. Yine batik boyama tekniklerinden de bahsetmiştik. Yine batik boyama teknikleri ile yazımıza devam edip beğeneceğinizi düşündüğümüz modellerle devam ediyoruz. Kumaş boyama teknikleri, batik boyamalar yaparken ahşaplar, boncuklar, taşlar, ipler kullanabilirsiniz. Lastikten modeller yapabilirsiniz. Tişörtlerinizi, beyaz pamuklu kumaşlar üzerine batik boyamalar yapabilirsiniz. Batik boyama yaparken pamuklu kumaşlar kullanabilirsiniz. Doğal kumaşlar kullanarak batik boyamalarınızı yapabilirsiniz. Biraz shibori tekniğinden bahsedelim. Daha sonra yeni modellerin yapılışına geçelim. Shibori ciltleme, dikme, katlama, bükme, sıkıştırma yoluyla boyama yöntemlerinde kullanılan Japonca bir terimdir. Şimdi bu tekniklerden bahsedelim. Ve nasıl yapıldıklarını görelim.
Kumaşlarınıza, tişörtlerinize uygulayacağınız çok güzel tekniklerden bahsedelim. Tekniklerin isimlerinden, ne anlamlarına geldiklerinden ve nasıl yapıldıklarından bahsedeceğiz. Sizde bu teknikleri istediğiniz çalışmalarda kullanabilirsiniz. İşte shibori tekniğinden ilk tekniğimiz.
1-Arashi Tekniği fırtına anlamına gelen güzel bir teknik. Sarma tekniği. Tişörtün veya kumaşın etrafını boru, ahşap çubuk etrafına sarıp ip ile bağlıyoruz. Şimdi nasıl yapıldığını resimli olarak görelim.
2- Kumo Tekniği büküm ve bağlama tekniği anlamına geliyor. Boncuklarla, taşlarla kumaşları bağlayarak yapıyoruz. Çakıl taşı, küçük taşlarla yapılan etrafı lastik ve iplerle bağlanan bir teknik. Şimdi de nasıl yapıldığını resimlerle görelim.
3- Itajime Tekniği bu teknikte kumaş akordeon gibi katlanarak yapılan bir teknik. Dilerseniz resimli olarak nasıl yapıldığını görelim.
Kumaşlarımızı, tişörtlerimizi bu tekniklerle hazırlayalım.
Kumaşlarımız boyamaya hazır. Boyama teknikleri ile ilgili nasıl yapıldığına dair önceki tariflerimizi inceleyebilirsiniz.
Boya kumaşlarımıza geçtikten sonra düğümleri çözelim.
Ve kumaşlarımız hazır. Harika görünüyorlar.
Kaynak : https://honestlywtf.com/diy/shibori/