Kaju nasıl yapılır, nasıl elde edilir daha önce bahsetmiştik. Bir meyvenin çekirdeğini kaju fıstığı olarak tüketiyorduk. Bugün ise sevdiğimiz gıdaların dallarından toplanmadan önce nasıl göründüğüne bakacağız. Bazılarını biliyordum bazılarını ise ilk defa gördüm. Değişik bilgilere, değişik pratik bilgilere zaman zaman değiniyoruz. Bugün yediğimiz bazı baharatların, yiyeceklerin toplanmadan önceki hallerini görelim dedik. Hurma nasıl görünüyor, zerdeçal nasıl, kakule nasıldır bunları inceleyeceğiz. İlk toplanmadan olan halleri. Ağaçtaki, topraktaki halleri.
Çevremizde daha çok çiçek açan elma ağacı, kiraz ağacı görmüşüzdür. Maydanoz, marul gibi bitkileri görmüşüzdür. Onları gördüğümüzde alıştığımız için artık şaşırmıyoruz. Ancak görmediğimiz daha çok kuruyemiş, meyve ve sebze var. Pirinç nasıl yetişir daha önce gördünüz mü. Suda yetiştiğini çeltik olduğunu biliyoruz ama ben görmemiştim. Veya hurma ağaçlarının ilkbahar geldiğinde çiçek açıp açmadığını biliyor muyuz. Bugün sebzelerin ilk halini inceleyeceğiz
Hurma, zencefil, zerdeçal gibi günlük hayatta kullandığımız gıdaların toplanmadan, çiçek açtığında nasıl göründüğüne bakacağız ilk olarak. Hurmayı hep kurumuş olarak görürüz. Alırız marketlerden. Şimdi çiçek açtığında nasıl görünüyor dalında taze iken nasıl görünüyor ilk olarak onunla başlayalım.
Sırada kapari var. Etrafımda çok görmüştüm ama o güzel çiçeğin kapari olduğunu bilmiyordum.
Üçüncü olarak kakuleyle devam edelim.
Sırada küre enginar var.
Gelelim papaya nasıl görünüyor incelemeye.
Zerdeçal çiçeğini ilk defa görüyorum. Ne kadar güzelmiş. Daha önce merak edip hiç bakmamıştım.
Hindibayı unutmayalım. Yine köyümde memleketimde çok gördüğüm çiçeklerden. Ve hindiba olduğunu bilmediğim bitkilerden.
Zencefil çiçek açtığında müthiş görünüyormuş. Siz daha önce gördünüz mü? Ben görmemiştim.
Pirinç de dalında ilk gördüklerimden. Uzaktan çeltik olarak görmüşlüğüm var ama yakından ilk defa.
Trabzon hurması bildiğimiz bir meyve. Ama tabi çiçeğini ilk defa görüyorum.
Milli içeceğimiz çay. Çiçeğini daha önce görmüştüm.
Uzak doğuda çok kullanılan bir bitkiye geldi sıra. Vasabi. Sanırım bizim yaylalarda da yetişiyor. Resmi görünce benzettim. Hatta çocukluğumuzda sakızlarımızı renkli hale getirmek için o otla birlikte sakızı çiğner yeşil yapardık. Acı bir tadı vardı.
Ejderha meyvesine bir göz atalım. Bunu mutlaka görmüşsünüzdür.
Hindistan cevizini incelemeden olmazdı.
Son olarak kaju fıstığını inceliyoruz. Yemesi keyifli ödemesi tuzlu olan yemişlerden.