Organik beslenmenin her geçen gün öneminin arttığı bu dönemde pprc boru ile sera yapımı göreceğiz. Yediğimiz, içtiğimiz ürünlerin en azından bir kaç tanesini yetiştirmeyi kim istemez. Köyünde, bahçesinde hatta terasında meyve ve sebze yetiştirenlerin sayısının her geçen gün arttığını çevremizden görüyoruz. Köyü uzak olanlar şehir hayatının stresinden kurtulmak hemde organik sebze ve meyve yetiştirmek adına hobi bahçelerine yönelmekte. İklimin yetişmesine müsaade etmediği ürünleri yetiştirmek adına küçük yada büyük boyutta seralara ihtiyaç duyulmakta, bu seraları kendi çabaları ile yapma gayretinde olanlara kaynak olması sebebiyle bu video ve yazımıza size sunmak isteriz.
Kendin yap seralar yapım ve uygulama yönünden tercih sebebi. Bahçenizde tarlanızda yada terasınız da boyutlarını sizin karar vereceğiniz bir seranın kendi imkanınız ve becerinizle nasıl yapılacağını beraber izleyelim. Videonun yabancı dilde olması sorun değil parçaların ve uygulamanın detaylarına değineceğiz. Pprc boru ile sera yapımı diğer sera yapım malzemelerine göre daha kolay ve fiyat yönünden uygun. Tünel sera nasıl yapılır, hangi aletler gereklidir diye düşünmeye gerek yok montaj için vida ve şarjlı tornavida dışında başka bir alete gerek duymayacaksınız. Plastik sera nasıl yapılır beraber izleyelim.
Pvc su borusundan çadır yapımı ve naylon örtü yerine tel kullanarak kümes yapmakta mümkün.
Ölçülerinizi videodaki seraya göre yapabilirsiniz. Boru çapları dışında bir ölçü vermemiz mantıklı olmaz. Boyutlarını ihtiyaçlarınız belirleyecektir. Kullanacağınız boruların çapı 20 mm olsun, bağlantılar için alacağınız tapa ve ‘ T’ parçaları 25 mm olanlarını seçin. 20 mm çapındaki boruları 25 mm çapındaki bağlantı parçalarına kolaylıkla bağlayabileceksiniz. Parçaları videoda olduğu gibi birbirine bağlayın üzerine uygun naylon ile kaplayın. Verdiğimiz boru çapları videodaki boyutta bir sera için geçerlidir. Daha büyük seralar için bağlantı noktalarının sayısı ve boru çapları değişebilir.
Boru boyları standart 4 metredir. Sera tasarımını yaparken boruya mümkün olduğunca ek yapmamaya gayret edin. Destek bağlantılarının eksikliği yada yetersizliği serada sıcak havalarda sarkmalara, rüzgarlı havalarda bozulmasına sebep olabilir. Videoyu referans alarak tahmini bir ölçü ve montaj şekli çıkarmak mümkün. PPRC borular -20/ +90 dereceye kadar özelliklerini koruyabilmekte, bu dereceler üzerinde/ altında hava şartlarına sahip yerlerde kullandığınız borunun çapını arttırmanız gerekebilir.
Videoda seranın uygulanacağı toprak kısmın yükseltildiğine dikkat etmişsinizdir. Daha önce paylaştığımız Hugelkültür susuz tarım tekniğinde oluşturulan toprak havuzlardan hazırlayıp serayı üzerine kurup susuz tarım yapabilirsiniz. Susuz tarım konusundaki yazımıza bir göz atmanızı öneririm.
Bu konu hakkında merak ettiğiniz ne varsa yorum kısmına yazdığınızda yardımcı olabileceğimizi unutmayınız. Kolay gelsin iyi seyirler.
güzel anlatmışsınız ancak sera yapımında kullanılacak pprc boru ölçülerini verirken herhalde yanlışlıkla santimetre ölçüsünü kullanmışsınız..20 cm.25 cm gibi boru çapları olması imkansız…olsa olsa milimetredir veya yarım parmak 1 parmak 3/4 parmak gibi ölçüler olmalı…
Uyarınız için çok teşekkür ederim. Gözümüzden kaçmış. Gerekli düzeltmeleri yaptım. Teşekkürler.