Mimuu.com Örgü modelleri, İğne Oyası, El işleri, Hobi dünyası, Pratik Bilgiler ve daha fazlası
Menü
Ara

Okullarda Trafik ve İlkyardım Haftası Etkinlikleri

Okullarda trafik ve ilk yardım haftası etkinlikleri, okul öncesi, ilkokul ve lise öğrencileri ile verimli ve faydalı bir programla işlenmeli. Bütün çocuklara trafik kuralları ve ilk yardım konusunda temel bilgiler eksiksiz ve sürekli verilmeli. Her etkinlikte olduğu gibi doğru parçalar ve tekniklerle yapılan eğitimlerde öğrencilerin katılımı daha fazla olmaktadır. Okul öncesi trafik haftası etkinlik planı yaparken öğrencilerin tepkilerini göz önüne almakta fayda var gibi.

Çocuklar, gençler ve okul öncesi taşıtlar ve trafik konusunda anlayış ve davranışlarını şekillendirmek ömürleri boyunca trafikte ve olumsuz koşullarda güvende olmalarını sağlamak için çok önemlidir. Trafik kazalarındaki yitirilen genç nüfus sayısını en aşağı indirmeyi hedef edinmek en büyük amacımız olmalı. Bu sebeple ilk yardım haftası ve trafik haftası sebebiyle okullarda yapılabilecek etkinliklere bir göz atalım.

Okul öncesi ilk yardım etkinlikleri ve trafik hakkındaki bilgiler derslerin dışında tiyatro ve benzer gösterilerle, teneffüs aralarında da olsa okul öncesi trafik kuralları drama gösterileriyle eğitimler pekiştirilmeli.

Değişik yaş aralığında öğrencilere ayrı ayrı nasıl bir eğitim verilmeli bu konudaki fikirlerimizi paylaşmak isteriz. Umarım faydalı bir yazı olur.

Okullarda Trafik ve İlkyardım Haftası Etkinliklerinin Önemi

Okullarda trafik ve ilkyardım haftası etkinlikleri başlamadan önce öğrenciler arasında ciddi bir trafik kazasına tanık olup olmadığı öğrenilmeli, eğitimler ve etkinliklerde bu durum göz önünde bulundurulmalı. Trafik kazası dışında herhangi bir kazaya şahit olanlarda bu kapsama alınmalı.

Okullarda trafik ve ilk yardım konusunda verilen eğitimler yeterli değil, daha güvenli bir trafik için sadece yayayı eğitmek yeterli olmayacaktır. Bu sebeple okullarda yapılan trafik haftası etkinliklerinde gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra okul dışında yapılacak etkinliklerle farkındalığı yükseltmek ve trafikteki diğer insanları da bu eğitime dahil etmek gerekir. Bu şekilde verilen eğitimle hem yaya hem sürücüler daha iyi bir trafik güvenliği için olumlu katkılar sunacaktır. Bu sayede güvenli yollarda çocuklar ve gençler daha rahat yürüyecek, okula gidiş gelişlerinde bisiklet gibi seçenekleri düşünebileceklerdir.

Yaş arttıkça kazaya karışma oranı o derecede artmakta, gençler özellikle bu konulara daha sıkı eğitilmeli. Trafik eğitiminin ihmal edilecek bir konu olmadığı çocuklara anlatılmalı ve eğitimlere ve etkinliklere etkin bir şekilde katılımları sağlanmalı. Bir çocuğun, bir gencin trafikte ya da okulda herhangi bir kaza sebebiyle canını kaybetmesi, aile ve okul için büyük bir yıkıma sebep olur. Bu her eğitimde akla getirilmeli.

Trafik ve İlkyardım Eğitiminde Ne öğretmeli

Trafik tehlikelidir ve insanlara zarar verebilir. Güvenli kalmak için yapmanız gerekenler.

8 Yaş Altındaki Çocuklar için

  • 8 yaşın altındaki çocuklar anne babası olmadan trafiğe çıkmamalılar, anne ve babalar ellerini kesinlikle bırakmamalı. Önce sola sonra sağa, sonra tekrar sağa bakarak karşıya geçmeleri gerektiği öğretilmeli. Hız ve mesafeyi değerlendiremediklerinden yalnız hareket etmemeleri gerektiği anlatılmalı. Taşıt isimleri ve trafikteki diğer terimler öğretilmeli. Kaldırım, bordür, trafik ışıkları ve tabelalar vs.
  • Yollar / kaldırımlar insanlar içindir; yollar trafik içindir.
  • Yolda koşmayın veya yollarda oynamayın – bir park, tarla veya bahçede oynayın.
  • Trafik ışıkları ve diğer geçişler insanların yolu geçmesine yardımcı olur. Kırmızı bir adam göründüğünde, durmanız gerektiği anlamına gelir.
  • Trafikte görülmesi için parlak kıyafetler giyebilirsiniz.
  • Arabaya biniyorsanız, asla kemerinizi çıkarmayın ve kapı kolları ile oynamayın.
  • Geçmek için en güvenli yerler: alt geçitler; yaya köprüleri; trafik polisinin olduğu yerler; trafik ışıkları, yaya geçitleri.
  • Yürürken ve bisiklet sürerken doğru ekipmanı giymenin önemi. Floresan ve yansıtıcı kullanımı.
  • Arabadan, sadece kaldırım tarafında çıkın.
  • Bir otobüste, otobüs veya minibüste takılıysa emniyet kemerinizi takın. İnerken otobüsün önünde veya arkasında asla yolu geçmeyin. Her yönü görebilmek için araç çekilene kadar bekleyin.
  • Okul öncesi için, çocuklara birer oyuncak araba verin ve onları odanın bir ucuna gönderin arabaları atmalarını söyleyin. Hangisin hızlı hangisinin önde arkada olduğu konusunda sorular sorun.
  • Bir arabanın başına gidin; önce arabaya sonra kendisine dokundurun. Arabanın sert, kendisinin ise yumuşak olduğunu bu yüzden arabanın ona zarar verebileceğini anlatın.
  • Tekerlekleri ve onların büyüklüğünü ve hızını anlatın.
  • Onlara arabaların oyuncak olmadığı ve büyüklerinin ellerini kesinlikle bırakmamaları gerektiğini söyleyin.
  • Bazı trafik seslerini dinletin. Fren sesi, korna sesi gibi. Ambulans, itfaiye, polis ve jandarmanın araç renklerini ve seslerini öğretin. Hangi sesin neye ait olduğunu ve hangi rengin neye ait olduğunu sorun.

9 Yaş ve Üstü için

  • Yukarıda verilen eğitimlerin dışında, risk almak için akran baskısına girmenin tehlikeleri anlatılmalı.
  • 8 yaşından küçükler kendi seçimlerini yapmak için yetersiz donanıma sahiptir. Bununla birlikte, büyük çocukların güvenli seçimler yapma yeteneklerini, tehlikeli seçimler yapmak için gelebilecek baskıları tanıması ve bu baskılara nasıl direneceğini ve başkalarının güvenliği için nasıl konuşulacağını öğrenmeleri önemlidir.
  • Trafikte uyulmayan kurallar ve tehlikeli davranışlar hakkında konuşmaları ve düşüncelerini dile getirmeleri sağlanmalı.
  • Emniyet kemeri takmama, hızlı araç kullanma, bir birlerini yola itme, kontrolsüz yolun karşısına geçme gibi konularda konuşmaya teşvik edilmeli.

11-20 Yaş Arası Çocuklar ve Gençler

Her şeyi bildiklerini düşündüklerinden,trafik ve yol güvenliği konusunun sıkıcı olduğu düşünürler. Bu yüzden, onlara bildiklerini geliştirme yoluna gidin. Ölüm ve yas konularına değinebilirsiniz. Risk almanın tehlikelerini anlatabilirsiniz.

Trafik ve İlkyardım Haftası Etkinlik Şablonları

 

Benzer İçerikler
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menüler