Kıymık küçüktür ama can yakar, acıtır. Tırnak arasına kaçtıysa bide. Deri altında kaldığında iltihaba da neden olabilir. Acır ve ağrıya neden olur. Bugün kıymık nasıl çıkar ona değineceğiz. Pratik uygulanabilir sağlık sorunlarına değiniyoruz. Daha önce paylaştığımız sağlık tüyolarına değinebilirsiniz. Daha genç görünmenin yollarını, sağlıklı öğünler en iyileri, cilt için maskeler, saç için maskeler, lezzetli sağlıklı yemek tarifleri gibi birçok tarife ulaşabilirsiniz.
Ayağımıza, elimize batan kıymıkları çıkartmak artık çok daha kolay. Bu pratik yöntem sayesinde kolayca kıymıklardan kurtulacağız. Hemen kıymık nasıl çıkar ona değinelim.
1- Kıymığı sıkmıyoruz. Kıymığı daha iyi görmek için bulunduğu alanı sıkarak çıkartmak isteriz. Sıkma işlemi kıymığın parçalara ayrılmasına ve daha derine batmasına neden olabilir. O yüzden kıymığı sıkmayalım.
2- Kıymığın battığı alanı inceleyelim. Gerekirse büyüteç kullanalım. Kıymığın büyüklüğünü, battığı açıyı görelim. Kıymığı cildimize açılı yönde bastırmamaya dikkat edelim.
3- Kıymığın battığı alanı yıkayalım, temizleyelim, kurulayalım. Kıymığı çıkartmaya uğraşırken enfeksiyon kapmasını istemeyiz. Kıymığın battığı bölgeyi sabunla temizleyelim. Kağıt havlu peçete ile nazikçe kurulayalım.
4- Kıymığı çıkartmak için karbonat ve su ile bir macun hazırlayalım. Küçük bir kap içerisinde bolca karbonat ekleyelim. Ardından az miktarda su ekleyelim. Karıştırarak koyu kıvamda bir macun yapalım. Karbonat ve su arasında bir oran yok. Sürülebilir bir kıvamda macun elde edeceğiz.
5- Hazırladığımız macunu kıymığın üzerine nazikçe sürelim. Kıymığa ve çevresine hafif bir kat macunu sürelim. Macunu uygularken kıymığı derine itmemeye dikkat edelim.
6- Sürdüğümüz macunun üzerine bir yara bandı yapıştıralım. Yara bandını pamuk kısmının macun üzerinde olduğundan, kapladığından emin olalım. Yara bandının markası, kalitesi önemli değil. Macun üzerini kapatması önemli.
7- 24 saat yara bandını macun üzerinde bekletelim. Yara bandını kaldırdığımızda kıymığın kolayca çıkması gerekir. Eğer çıkmazsa bir cımbızı sterilize edelim. Nazikçe cımbızla çekmeye çalışalım. Kıymık çıktıktan sonra kıymığın olduğu yere antibiyotikli krem sürelim. İsterseniz kıymığı çıkardıktan sonra bir yara bandı yapıştırabilirsiniz.
8- Kıymığı çıkardıktan sonra antibiyotikli krem sürmek iyi fikir olacak. Enfeksiyon oluşmasına engel olacaktır. Herhangi bir eczaneden antibakteriyel bir merhem alabilirsiniz.
9- Bazen kıymık çıktığında bulunduğu kasım kanayabilir. Kanamanın olduğu kısma sıkıca bastırabilirsiniz. Kanamanın durmasına yardımcı olacaktır.
10- Kıymık çıkmıyorsa ağır kanamaya devam ediyorsa tıbbi yardıma ihtiyaç duyabiliriz. El, ayak tırnağının altındaki kıymık tıbbi müdahale gerekebilir. Belki tetanos aşısı gerekebilir.
Kaynak : https://www.wikihow.com/Remove-a-Splinter-with-Baking-Soda