Okul öncesi etkinlikleri ile devam ediyoruz. Şimdi okullarda sınıf içi etkinlikleri olarak veya evde okul öncesi çocuklarımızla birlikte yapacağımız eğlenceli deneyler hazırladık. Yanardağ nasıl patlar anlatan çok güzel bir deney. Çocuklarınızla birlikte basit malzemelerle evde kendiniz yapabilirsiniz. Evde yanardağ deneyi için tuz hamurunu, seramik – kil hamuru veya oyun hamurunu kullanabilirsiniz. Plastik şişeler, cam şişeler, kavanozlar kullanabilirsiniz. Etrafını boyayarak folyo ile kaplayarak dağ görüntüsü verebilirsiniz. Bu sayede oyunlarımız daha gerçekçi olacaktır. Mini yanardağ deneyi gibi çocuklarımızla birlikte evde yapabileceğimiz çok güzel etkinlikler hazırladık. Mesela patlayan kardan adam deneyi onlardan biri. Kristal kar tanesi yapımı deneyi yine çocukların çok sevdiği deneylerden biri. Kızım küçükken yaptığımız çok sevdiğimiz deneylerden biri videolu balon roket deneyini inceleyebilirsiniz. Karbonatlı yanardağ etkinliğine geçelim ve yine çocuklarımızın çok seveceği evde yanardağ deneyini öğrenelim.
Evde yanardağ deneyi malzemelerini kolayca temin edebilirsiniz. Yine aynı malzemeleri kullanarak okullarda da aynı deneyi yapabilirsiniz. Yine resimlerle yanardağ deneyi nasıl yapılır detaylıca anlatacağız. Sizde kendi yanardağlarınızı oluşturarak deneyi yapabilirsiniz.
Bu deneyi yaparken çocuğumuza yanardağın nasıl oluştuğunu, patlamanın nasıl meydana geldiğini anlatabiliriz. Kaynayan magmanın, erimiş kayalar ve gazlar yukarı doğru fırladığında yukarı çıkmak için yeryüzüne çıkmak için yer kabuğunda delikler bulup çıktığından bahsedebiliriz.
Yanardağ deneyi malzemeleri ;
Şimdi evdeki malzemeleri kullanarak plastik şişeler, cam şişelerle dağ yapalım.
Artık oyun zeminlerini hazırlayıp çocuklarımızla birlikte deneyi yaparak oynamaya başlayabiliriz.
Son olarak 2 güzel video izleyelim. Farklı tekniklerle 2 yanardağ yapılışını öğrenelim. Sonrasında deneyi yapmaya koyulabiliriz.