Çok zarif bir şal modelinden bahsedeceğiz. Yapılışını sizlere şemalı olarak vereceğiz. Şema okumayı bir çoğumuz biliyor. Kullanılan terimlerin ne anlama geldiğini sizlerle paylaşacağım. Dikdörtgen şal modeli bittiğinde diğer örgü modellerinde de uygulayabileceğiniz şal gerdirme işlemi yapabilirsiniz. Ben bu tekniği sıkça kullanıyorum. Hem örgülerde ütü izi olmuyor. Çeyiz hazırlığında olanlar için de çok zarif bir şiş örgü şal modelleri. Tığ işi örgü modelleri sevenlerde sitemizden birçok ücretsiz tarife ulaşabilirler. Örgü şal modelleri ve yapılışlarını şemalı olarak vereceğiz. Birçok örgüde aynı terimler kullanılıyor. K, P, K2tog , YO bunlar sıkça kullanılan terimler. Düz ilmek , ters ilmek, birlikte ör, ip dola gibi anlamlara geliyor. Bu terimler sıkça kullanıldığı için yabancı modellerde ne anlama geldiğini bilmenizi , ve öğrenmenizi öneririm. Böyle terimlerle dolu bir model çıktığında karşınıza rahatlıkla yapabilirsiniz. Örgü modellerini sizlere ayrıntılı ve bol resimli vermeye çalışıyoruz. Videolu modelleri hem ayrıntılı bir şekilde nasıl yapıldığını anlatıyoruz hemde videosunu yayınlıyoruz.
Anlattığımız modelin ölçüleri 60 x 160 cm ölçülerinde. Siz istediğiniz uzunlukta örebilirsiniz. Angora iplik ve 4.5 mm misinalı şiş kullanılmıştır.
Modele 87 ilmek atarak başlayalım. Kenar kısmı için 4 sıra haroşa örgü modeli örelim. Model kısmına geçtiğimizde kenar kısımlar için 5 er ilme düz olarak örelim. Daha sonra aşağıda gördüğünüz şemayı 1-32 turlar arasını 11 kez tekrar edelim. Daha sonra 4 sıra kenar oyası örüp bitirelim. Ve en son iyice ıslatıp örgü gerdirme işlemi yapalım.
Şemada boş kareler düz örgüyü , Yo ( daire ) şişe ip dolamayı, nuppo düz, dola, düz , dola, düz, dola, düz temsil ediyor. Aynı ilmek içinde fıstık yapıyoruz. Şemayı uygulayıp örgü bittiğinde çok zarif bir model ortaya çıkıyor.
Kaynak : http://www.ravelry.com/patterns/library/lighter-than-perfume