Birçok örgüde kullanılan ama kafa karıştıran nasıl yapıldığı merak edilen örgü şeklinden bahsetmek istiyorum. Trabzanın önünden örme veya arkasından örme şeklinde. Özellikle yeni başlayan arkadaşlar için. Daha önce sizlere anlattığımız erkekler için bere şapka örülüşünde bu teknikle örülüyordu. Trabzanlar bir önden bir arkadan batarak yapılıyordu. Yine aynı şekilde erkek örgü atkı ve şapka yapılışı da bu teknikle yapılıyordu. Bu yazıdan sonra rahatlıkla örebilirsiniz. Bu tarz örgüleri. Yabancı sitelerde görmüşsünüzdür FP DC, BP DC olarak. FP önden örme demektir. BP arkadan örme . Birazdan ikisini de göstereceğiz.
İlk olarak FP DC yani trabzanı önden örmeden bahsedelim. Normal şekilde zincir çekip üzerine trbzan yapalım. Bir sonraki tura 2 zincir çekip dönelim. Şimdi tığa ilmek dolayalım ve 1 numaralı resimde gördüğünüz gibi tığı bir önceki turda yaptığımız trabzanın altından geçirelim. Şimdi yine normal bir şekilde trabzan yapalım. 2,3 ve 4 numaralı resimde olduğu gibi.
Şimdi de BP DC yani trabzanı arkadan örme nasıl olur ondan bahsedelim. Bir önceki resimde tığı arkadan geçirmiştik. Şimdi tığa ilmek dolayalım ve resimdeki gibi önden geçirelim. Ve normal bir şekilde trabzan örelim.
Kolay öyle değil mi. Biraz uygulama yaparak daha iyi kavrayacaksınız. Sonunda bu tekniği seveceksiniz. Sık iğne ile yapılırken de aynı şekilde yapılıyor. Daha önce sizlere anlattığımız bebek battaniyesi tığ kutusu örgü modeli nasıl yapılırda olduğu gibi. Trabzan üzerine sık iğneyi bu şekilde yapıyorsunuz. Aşağıda bu teknikle örülmüş modelleri göreceksiniz.
Kaynak : http://monpetitviolon.com/2012/05/31/crochet-tips-front-post-and-back-post-double-crochet/