Temizlik tüyolarında bugünkü konumuz sararan fayanslar nasıl temizlenir. Düzenli temizlenmediğinde fayans araları kararabiliyor. Sararabiliyor. Ufak yöntemlerle ve düzenli temizliklerle fayans aralarını ilk günkü haline çevirebiliriz. Pratik bilgilere zaman zaman değindiğimizi söylemiştik. Pratik her zaman işimize yarayacak yöntemlerden bahsediyoruz. Ev temizliği için doğal temizlik ipuçları karbonat, limon, sirke mucizeleri bahsettiğimiz konular arasında. Plastik kapıların temizliği, çelik kapı nasıl temizlenir diğer konular arasında. Tariflerin hepsine önceki yazılardan ulaşabilirsiniz. Sararan fayanslar nasıl temizlenir, fayans çeşitlerinin bakımları nasıl yapılır inceleyelim.
Fayanslar, mutfak, banyo, koridor, balkon gibi alanlarda kullanılan zemin döşeme türlerindendir. Düzenli temizlik yapılmadığı taktirde fayans aralarındaki derzler zamanla kararma yapar. Sararan fayanslar nasıl temizlenir ona değineceğiz. Çok zamanınızı almadan pratik yöntemlerle yer fayans temizliği, banyo fayans temizliğinden bahsedeceğiz. Zemini doğru malzemelerle temizlediğimizde çizilme olmadan, matlaştırmadan temizleyebiliriz. Çeşitli fırçalar, dik süpürgeler, yer matları, yer bezleri, deterjanlar ile temizliğimizi yapabiliriz.
Yer döşemesinde kullanılan malzeme ne olursa olsun temiz yer döşemesine sahip olmanın en 1. temel kuralı haftalık bakımlarıdır. Yer döşemesi olan karoları, fayansları doğru temizleyerek korumak gerekir. Uçları yumuşak bir süpürge ile süpürerek işe başlayabiliriz. Zemini paspaslamadan önce iyice süpürmek gerekir. Daha sonra sirke ile veya kullandığınız bir deterjan ile ıslak kalmayacak şekilde yerleri silebilirsiniz.
1 – Seramik Karo Zeminler Nasıl Temizlenir?
En iyi sonuçlar için banyo fayansları haftada 1 mutlaka temizlenmelidir. Mutfak fayansları 2 haftada bir temizlenmelidir. Kirli sular fayans aralarını karartabilir. Temiz su ve temiz düz bezle fayansları silebilirsiniz. Sıcak su veya ılık su içine birkaç damla bulaşık deterjanı ile silebilirsiniz. Kirli su kullanmamaya dikkat edin. Suyu sık sık değiştirebilirsiniz. Sık sık ıslak kalmaması için kurulayın. Ahşap karo zeminlerde de aynı yöntemi kullanabilirsiniz.
2-Porselen Karo Zeminler Nasıl Temizlenir?
Cilasız veya sırsız porselen karo zeminler yumuşak fırçalar kullanın. Ve ılık su sirke karışımlı sularla hafifçe ovalayın. Zeminin 5 – 10 dakika ıslak kalmasına izin verin. Daha sonra sıcak su ile durulayıp temiz bir havlu, mikrofiber bez ile kurulayalım. Porselen karo zeminlerde ağartıcı ve amonyak kullanmayın.
3- Diğer Karo Yer Döşemelerinin Temizlenmesi
Temizliğe başlamadan önce taş karo zeminleri yumuşak uçlu fırça ile süpürelim. Sert süpürgeler çizebilir. Ilık su ve bulaşık deterjanı ile temizlenebilir. Granit ve mermer zeminlerde sirke veya kimyasal kullanmayın. Karoyu çizmeyen, rengini bozmayan ph açısından nötr temizlik maddeleri kullanabilirsiniz. Bu zeminler için hazırlanmış temizlik maddelerini kullanabilirsiniz.
4- Fayans Derz Araları Nasıl Temizlenir?
Karbonat ve su ile bir macun hazırlayalım. Diş fırçası veya fırça ile derz aralarını derz dolguya zarar vermeden nazikçe fırçalayalım. Biraz bekledikten sonra ılık su ile durulayalım. Daha sonra kurulayalım.
Düzenli temizlik yaptığımızda yer döşemesinin türüne göre temizlik yaptığımızda fayanslarda, fayans araları da tertemiz görünecektir.