Mutfaklarımız için çok güzel kanaviçe pano yapılışından bahsedeceğim. Hamburger işleyeceğiz beraber. Çarpı işi olarakda geçen kanaviçe son zamanlarda çokça çeşitli şekilde çerçeveler, panolar hazırlanarak evimizin duvarlarını süslemeye başladı. Kanaviçe duvar süsü, kanaviçe kolyeler, kanaviçe kırlentler evimizin vazgeçilmez aksesuarı oldular.
Deseni belirledikten sonra desenimiz için uygun olan iplik renklerinden alalım. Biz bugün hamburger işleyeceğiz.
Öncelikle etamin kumaşın merkezini bulalım. Bu nokta tasarımımızın orta noktası olacak. Merkezi almak için kumaşı önce ikiye daha sonra tekrar ikiye keselim. İşlemek için kasnak kullanıyorsanız bu merkez noktayı kasnak içine alın.
Deseni merkezden kenar kısımlara doğru işlemeye başlayalım. Desenin merkez noktasını bulmak için çarpıları sayıp orta noktasının bulalım.
Desene nereden başlamaya karar verdiyseniz kanaviçe üzerine işlemeye başlayabilirsiniz. İçinde işleme istediğiniz sol karenin alt deliğinden iğneyi geçirelim.
Eğer düğüm atmadan işlemek istiyorsanız ipliği yavaş yavaş yukarı doğru çekin. İplikte etaminin alt kısmında yaklaşık 3 cm ip kalacak şekilde işleyebilirsiniz. Ben genelde etamin seccade işlerken düğüm atıyorum. İpliği yukarı çektikten sonra aynı karenin sağ üst köşesine iğneyi batırıp sol üst köşeden iğneyi çıkartarak çekelim.
Aynı karenin üst sağ alt köşesinden iğneyi batırıp sol üst köşeden çıkarak ipi çekmeye devam edin. Böylece ilk çarpı işi tamamlanmış oldu. Aynı işlemleri tekrar ederek deseni oluşturmaya başlayalım. 3 cm altta boş bıraktığımız ip yaptığımız çarpı işlerinin arkasına saklayalım.
Çarpı işlerine böyle tek tek de devam edebilirsiniz. Yada yarısın yapıp ilk anlattığımız gibi örnek için yeterli sayıya ulaşınca ikinci kısmı yaparak da yapabilirsiniz.
İpimiz bittiğinde çarpıların arka kısmından saklayalım.
Desen tamamlandıktan sonra kasnak içinden çıkartalım.
Tersinden ütüleyelim ki kırışıklıklar gitsin.
İşimizin çerçeve üzerinde desen görünecek şekilde ayarlayıp üzerine asetat kağıdı koyup panonun arkasından yapıştıralım.