İlk fırsatta deneyeceğim. Çok lezzetli bir meyve. Nasıl yetiştiğini çok merak ettim ve ufak bir araştırma yaptım. Kiviyi birçok şeyde kullanabilirsiniz. Tatlılarda, salatalarda, dondurmalarda. Tek başına bile çok güzel. Ufak bir araştırma ile öğrendim ki kivi -18 derece altındaki soğuk iklimlerde yetişmiyor. Ama bu bizim evde fidan yetiştirmemize engel değil. Eğer sizlerde evinizde kivi nasıl yetiştirilir öğrenmek istiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. Kivi çimlendirme işlemini adım adım sizlere anlatmaya çalışacağız. Kivi yetiştirmek istiyorum diyenler için ufak bir başlangıç olsun.
Malzemeler
1- İhtiyacınız olan şeylerin başında organik bir kivi geliyor. Kivinin birkaç türü vardır. Bu çimlendirme işlemi için diğer türlerinde denemesini yapmak gerekiyor.
2- Küçük bir kupa veya bir kap. Çimlendirme esnasında içinde tohumları bekletmek için kullanacağız. Çimlendirme aşamasında ilk hafta için kullanılacak.
3- Kağıt havlu , sağlam plastik bir kap. Bu malzemeler kiviyi çimlendirme aşamalarında mini sera etkisi yapacaktır.
4- Toprak. Ben herhangi bir saksı toprağı kullanacağım. Ama organik gübre karışımlı toprak , vernükilit, vernit karışımlı toprak kullanmanızı tavsiye ederiz.
5- Saksı. Çimlenme için yeterli büyüklükte olması yeterli. Filizlendikten sonra daha büyük bir saksı veya alana taşımanız gerekebilir.
6- Güneş veya büyümeye faydalı olacak bir ışık. Özellikle çimlenme esnasında ışığa çok ihtiyacımız olacak.
Organik kivinin içinde bulunan tohumları dikkatli bir şekilde temizleyin. Su kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz. Tamamen temizlenmesi için bu adımı birkaç kez tekrar edebilirsiniz. Tohumları su ile dikkatli bir şekilde yıkayarak temiz hale getirebilirsiniz.
Temizlediğiniz tohumları kupa içine koyun. Ve üzerine ılık su ilave edin. Daha sonra sıcak bir alan üzerine bu bardağı koyunuz. Sıcak bir pencere pervası olabilir. Bilgisayar üstü olabilir. Yaklaşık bir hafta boyunca burada bekletin. Filizlenme başlayana kadar. Bakteri üremesini engellemek için her gün suyu değiştirebilirsiniz.
Yaklaşık bir hafta sonra açmaya başlayan tohumları görebilirsiniz. Birkaç kat olan havlu kağıdı ılık su ile ıslatalım. Bir tabağın üzerine yerleştirelim. Ve tohumları peçetenin üzerine alalım. Tohumların üzerini plastik bir kap ile kapatalım. Ve güneşli bir ortama koyup bekletelim. Hava akımını sağlamak için plastik kap üzerine delikler açalım.
Tohumların hızlıca filizlendiğini göreceksiniz. Filizlenmiş tohumları toprağa dikebiliriz.
Filizleri dikmeden önce toprağı hazırlayıp nemlendirelim. Toprağın 2 cm altına tohumları dikelim. Tohumları birkaç santim ara ile toprağa yerleştirelim. Güneşli ve sıcak ortamda yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Eğer eviniz soğuksa üzerine plastik şişe kapatabilirsiniz. Sera etkisi sağlayacaktır. Artık yavaş yavaş büyümeye başlayacak.
Toprağın her zaman nemli olduğundan emin olun. Su birikintisi içinde bekletmeyin. Güneş ışığı ideal olacak.
Kaynak : https://growingwildceeds.wordpress.com/2012/03/26/how-to-grow-a-kiwi-plant-from-seed/
Bahsettiğiniz işlemleri yaptık diyelim, ne kadar zaman sonra kiwi vericek ne kadar zamanda yiyebilir hale gelcek?
tohumun kalitesine göre sonuç alabilirsiniz, belki de alamayabilirsiniz. uygun koşulların sağlanması da çok önemli. bu muhtemel bir yöntem. her tohum ve şartlarda aynı etkiyi vermeyebilir.
Kivi meyve verebilmesi için erkek ve dişi fidye ihtiyaç vardır boşuna uğraşmayin
Evet bunu düşmüştüm bi kaç togum dikip erkek disiyi yakalamak mumkun yada meyva veren bir kivi agacinin dalini alip da ayni sonuzu görebilir siniz tek bir tohum dan meyva alamazsiniz
Marketten aldığım organik olduğunu düşünmediğim bir kivi olmasına rağmen çimlenme başladı. Bakalım meyve alabilecek miyim?
kivi dişi ve erkek ağaçları olan bir türdür.dut incir gibi. tohumdan yetişen kivilerin yüzde 90 ı erkek çıkar o yüzden meyve veren dişi ve erkek ağaçlardan alınan çeliklerin köklendirilmesiyle kısa sürede fidan elde edebilirsiniz.tohumdan elde ettiğiniz kivi bitkilerinin üzerine de aşı yaparak kısa sürede meyve veren kivi ağaçlarınız olmuş olur.en az 4 yıl
kivi dilimlerini toprağa gömdüm sonra çıkmaz diye saksıya çiçek ektim. bir baktım saksıda bitkiler çıkmış bir iki tanesini yoldum.sonra aklıma kiviler geldi .büyüsün bakalım dedim.4.5 yaprak oldu.10 tane bitki var .kivi yapraklarını internette araştırdım benziyor.şimdi ayrı saksılara alıcam.
Kapımın önü heryeri beton ama kivi yetiştirmek istiyorum varillere yapsam olurmu
Merhaba Eda Hanım. Denemek lazım. Saksılarda, varillerde birçok bitki yetiştiriliyor. İklimde uygunsa yetişir galiba.
Biz dün gece eşimle kivi yedik eşime dedim ki bunun çekirdeklerini eksem olur mu acaba diye bana gülümsedi ve başka şeyler düşün olmaz bu dedi ama görecek yapacam ve inşallah meyvede alacam o tohumdan🙂😀😁
İnşallah Hülya Hanım. Aşılamak gerekiyormuş öyle olabilir.
Merhabalar bende yaklaşık Aralık ayından buyana yapıyorum ev ortamı ılık oldugu için herdafsında yaklaşık 6cm felan buyuyor ama sonrasında ölüyorlar sizde de oldumu
Merhaba Elif Hanım. Bende limon aynı şekilde olmuştu. Büyütemedim.
çok olgunlaşmış kivinin çekirdeklerini saksıya koymuştum 6-7 tane çıktı bugün saksıya aldım inşallah olur çok çiçeğim limon zeytin ve gülüm var balkonda onlarla mutlu oluyorum zaman zaman sizlerden faydalanıyorum teşekkür ederim yumurta kartonunda taze soğan bile yetiştirdim dibine çay poşeti koyarsak hep nemli kalır
Çok teşekkür ederiz. Evde sebze meyve yetiştirmek çok iyi geliyor insana.
Merhaba bende aynisini yaptim saksida kivi felan melan lakin bendeki sıkıntı ağaçın kurumasi ölmesi değil aşiri hizli buyumesi yaklasik 1 metreyi gecti uzunlugu yapraklari elimden daha buyuk lakin daha fazla uzamasini istemiyorum ne yapmaliyim ust kisimlarini devamli kesmelimiyim? Yani 1 sene sonra bahçeye ekicem simdilik saksida sabit uzunlukta dursun cunku dal kisimlari yeterince kalin dgl disarda hayata kalabilmek icin ağaclanmadi yani dallari. Ve 3 ayda uzadi 1 metreden fazla
farklı bir tür olabilir. bilemedim.
Tekrar merhaba. Kivinin dal kısmının kalınlaşması lazım. Kivide budama yapılıyor ama öyle rast gele olmuyor. Kivide üzüm gibi asma gibi oluyor sarıyor. Ağaç gibi büyümüyor. Bir yere sararak büyüyor.
cok iyimis bende deniyecegim