Daha önce evde limon çimlendirme ve saksıda yetiştirmeden bahsetmiştik. Kiraz filizlendirmeden bahsetmiştik. Evde tohumdan kivi nasıl yetiştirilir bahsetmiştik. Bugün tropikal bir meyve olan avokadodan bahsedeceğiz. Rengi ile çok güzel bir meyve. Tadını herkes sevmeyebilir ama çok sağlıklı, çok beleyici bir meyve. Avokado fidanı nasıl yetiştirilir tüm adımları ile hazırladık. Avokado çekirdeği çimlendirme, çimlendikten sonra bakımı, ne zaman bahçeye taşınacağı hakkında bilmemiz gereken konulardan bahsettik. Şimdi avokado nasıl yetiştirilir evde hemen aşamalarına geçelim.
Adım adım avokado nasıl yetiştirilir evde denemek isteyenler için adımları hazırladık. Hazırsanız hemen anlatıma geçiyorum. Öncelikle iyi görünen olgunlaşmış bir avokado seçiyoruz. Ne çok sert ne çok yumuşak olacak. Koyu çizgiler içermeyen bir avokado seçeceğiz. Dikkatli bir şekilde çekirdeğe zarar vermeden avokadoyu keselim. Çekirdeği çıkartıp suyla nazikçe temizleyelim.
Çekirdeği yaklaşık 35 – 40 derece sıcak temiz suda yarım saat bekletelim. Çıkarttığımız çekirdeğin nemini kurutmak için güneş gören bir yerde veya kuru havalanan bir yerde 2 – 3 kurumaya bırakalım. Çekirdeğin düz sivri ucu yukarıda olacak şekilde çekirdeğe kürdan batıralım. Kürdanlı çekirdeği içi su dolu bir bardağın üzerine yerleştirelim.
Bardaktaki su bulanıklaştığı anda suyu değiştirelim. Çekirdekte 2 – 3 haftaya kadar köklenmeler 2 – 5 cm olduğunda ve çekirdek yarıldığında toprakla buluşturma vakti gelmiş demektir. Kürdanları çekirdek zarar görmeyecek şekilde çıkartalım. Çekirdeğin tepesi açıkta kalacak şekilde toprağa dikelim.
İlk filizlenmeler görünene kadar toprak nemli tutulmalıdır. 2 hafta sonra ilk yapraklar görünmeli.
Bir avokado ağacı yetiştirmek çok kolay değil. Uzun süre sağlıklı şekilde yetiştirmek zor olabilir. İlk 2 yıl boyunca çok nazik ve kırılgan olacak. Ne kuru bir toprak nede aşırı sulu bir toprak uygun olmayacaktır. Önce haftada 2 kez, büyüdükçe daha az sulayabilirsiniz. Çok fazla su yaprakları sarartır. Avokado ağacı çok fazla ışığa ihtiyaç duyar. Doğrudan güneş ışığı almadan pencere önüne veya balkonda bakabilirsiniz. Soğuk olur olmaz onu içeri almalısınız.
30 cm ulaştığında ve yaprak sayısı arttığında saksıyı değiştirebilirsiniz. Bahçeniz varsa ve çok rüzgar almıyorsa, rüzgardan korunaklı ise güneşli veya sıcak bir bölgedeyse, tropikal bir meyve Akdeniz’de avokado ağacını bahçeye dikmek mümkündür. Kış sıcaklıkları da çok önemli.
Bu süreçte biraz sabırlı olmak gerekiyor. İlk avokado hasadı 8 – 10 yıl sonra gerçekleşecektir.
Kaynak : https://www.toutpratique.com/258-jardiner-au-naturel/5788-comment-faire-pousser-un-avocat.php
https://www.comment-economiser.fr/faire-pousser-avocatier.html