Uzun süre saklanmak üzere bozulmayacak duruma getirilmiş ağzı hava almayacak şekilde paketlenmiş besinlere konserve denir. Önceden insanlar dumanlama ve kurutma yöntemi ile yiyeceklerini bir süre bozulmadan saklayabilirlerdi. Genelde yazın sebzeleri kurutarak kışın tüketirlerdi.
Besin maddeleri, cinsine göre belli bir zaman sonra bozulur. Halbuki her türlü besine her zaman ihtiyaç vardır. Yetiştirilen besinlerin diğer mevsimlerde yani taze olarak yetişmediği zamanlarda kullanılmaları, ancak saklandıkları zaman mümkün olur. Besinleri saklarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, besinlerin saklama esnasında vitamin ve mineral kaybını en aza indirmektir.
Besin maddeleri çok eski zamanlardan beri çeşitli usullerle saklanmıştır. Bunlar; kurutma, tuzlama, salamura haline getirme, kavurma, pestil yapımı, soğuk, serin yerlerde muhafaza etme ve dondurmadır. Besinler konserve olarak da saklanır. Ayrıca birçok yönteme kıyasla konserve daha sağlıklıdır. Ülkemizde bugün her sebzenin konservesi yapılmaktadır.
Konservenin ekonomik yönden çok faydası vardır. Meyve ve sebzelerin çok bol ve ucuz olduğu mevsimlerde yapılacağından, aile bütçesine katkı sağlar. Ayrıca kış aylarında yemek çeşitliliğin az olmasından dolayı yaşanan sıkıntıları minimize eder. Bir başka faydası ise ev mutfağında her zaman hazır yiyecek bulundurma avantajıdır.
Normal olgunlukta, çürüksüz, beresiz, sebzeler seçilir. Güzelce ayıklandıktan sonra doğrama işlemine geçilir. Doğranan sebzeler sotelenir. Sebzelerin soteleme işlemi bittikten sonra sıcak bir şekilde kavanozlara konulur. Sebze ve meyveler kavanozlara konduktan sonra, tepe boşluğu bırakmayı unutmamalı, kavanoz ağızları ve kapak kenarları, temiz kaynar sudan çıkarılan bir bezle silinerek kapak kapatılmalıdır. Kavanozlar doldurulup kapak kapatıldıktan sonra kavanozlar bir bez üzerine ters çevrilir. Bir iki saat bu şekilde bekletilir. Eğer kavanozun kapağı hava alıyorsa, içindeki besinler dışarıya taşar. Bu yöntemle kavanozların hava alıp almadığı anlaşılır.
Kapatma işleminden sonra bir daha hiçbir suretle kapaklarla oynamamalıdır. Kaynatma işleminden sonra tencerelerin kendi kendine soğumasını beklemeli ve kavanozlar sonra çıkarılmalıdır. Isı farklarından dolayı cam kavanozların çatlamamasına dikkat edilmelidir. Evlerde konserve yapmak için düdüklü tencerenin dibine ızgara konduktan sonra alabileceği kadar hazırlanmış kavanozlar konur. Tencere, kavanozları aşacak kadar su ile doldurulur. Bu su, kavanozların sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta olur. Her meyve ve sebze için belirlenmiş kaynatma sürelerine aynen uymalı, bu süreler azaltılıp çoğaltılmamalıdır.
Kavanoz kapakları şişer, kapak kenarlarından sızıntı olabilir. Kavanoz kapağı açıldığında konservenin üstü köpürür. Ve etrafa hoş olmayan bir koku yayılır.