Mimuu.com Örgü modelleri, İğne Oyası, El işleri, Hobi dünyası, Pratik Bilgiler ve daha fazlası
Menü
Ara

Marteniçka Bileklik Yapımı

Son zamanların favori bileklik modellerinden . Sosyal medya üzerinde dörtte bir martenicka bileklik modellerini görmüşsünüzdür. Ne anlama geldiğini düşünmüş nasıl merak etmişsinizdir. Bugün marteniçka bileklik yapımı dan bahsedeceğiz. Kırmızı beyaz renk iplerle hazırlanmış bileklikler Mart ayı ile birlikte yarışmaya başladı. Mart ayı Nevruz kutlamaları her yılki geleneklerle kutlanır. Cemrenin suya, malzeme ve kalitesiyle, canlanmasının kutlamasıdır. Kaz dağlarında Türkmen çok güzel bir geleneği var. Bu geleneğe Mart karası diyorlar. Tenlerimiz hafiften kararmaya başlıyor. Sanırım ondan. Mart karasından korunmak için ise 2 renkten oluşan bileklikler takıyorlar. Bileklikler Hıdırellez’e kadar götürülüyor. Benzer bir gelenek  de farklı milletlerde de kutlanıyor. Marteniçka adıyla. Türkmenler kullananlar kırmızı beyaz kullananlar. Kırmızı kanı, hayatı beyaz renk ise saflığı temsil ediyor.

Bulgaristan’da yaygın bir inanışa göre Baba Marta yaşlı ve topal bir kadın genç ve güzel bir kadın olduğuna inanılıyor. Ancak iki durumda da baharı temsil ediyor. Mart ayı yazı ve bereketi temsil ediyor. Baba marta ile efsaneler çoktur. okuyucun sert ve ruh halinin olduğu gibi sanılıyor. O güldüğünde havanın güneşli, küçük bir havada bir rüzgarda bulutlu havanın estirilirdi. Bu kırmızı Mart kırmızı giyerek ilk kırmızı eş elbisesi, giyilene inanılıyor. Bu amaç için şubattakiler evlerini dip köşe bucak incelermiş. Bahar amaçlı kullanımlardan kalan kullanımlar, eski kullanımlardan kurtulduklarına göre kullanılır. Marteniçka en sevdiği sembollerden biri. Yün veya kırmızı – beyaz ipliklerden, marteniçka bileklik yapıyorlar. Bu arkadaşlar arkadaşlar, güzel dilekler bulunarak marteniçkalar hediye ederler. Bilekliklerde beyaz renk uzun ömrü, kırmızı ise sağlık ve güçlü temsil ediyor. Para kazanmak satın alınan marteniçka bileklik takmazlar. Hediye olması gerekiyor. Ve o ay içinde leylek deneylerine kadar bilekliği takarlar. Marteniç leylek, ne yapacaklarını düşünürseniz Leylek gördüklerinde bir ağaca bakarlar.

Marteniçka Yapımı

Kırmızı beyaz renkler çok kullanışlı. Makrome bileklik modelleri, tığ işi bileklik modelleri gibi örnekler. Makrome çiçek bileklik kolay yapılışı kırmızı beyaz renklerle çok güzel durur. Evde bileklik yapımı anlatımlı model paylaşmıştık. Yapılışı kolay bilekliklerden. Kırmızı beyaz renklerle yapabilirsiniz. Bilekliklere boncuk eklemesi de yapabilirsiniz. Marteniçka kemerleri sadece bileklerimizi sıralayanlar, muhteşem gözüküyor. Videolu anlatımlarla nasıl öğreneceğiz. Şimdi çeşit çeşit Mart ayı şansı bilekliği modellerini inceleyelim.

 

Son olarak birkaç video ile sonumuzu sonlandıralım. Kısaca marteniçkadan bahsettik. Hadi videoları izleyelim.

 

Kaynak: http://gunbilgesi.blogspot.com/2010/03/mart-karasi-yaz-karasi.html

www.bulgarianhistory.org/purvi-mart/

Benzer İçerikler
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menüler