Tığ işi örgü modellerinden kolayca örebileceğimiz bir şal. Üçgen şal yapımı tığla örülmüş bir örnek. Kenar oyası olarak ördüğümüz şal için sizde farklı örnekleri kullanabilirsiniz. Düz olarak trabzanlarla üçgen şal yapımı anlatımlı modelin kenarlarına makrome modellerinden uygulamalar yapabiliriz. Makrome düğüm teknikleri ile tığ işini birleştirerek yepyeni tasarım bir örgü şal modelleri oluşturabiliriz. İnce pamuklu iplerle de kenar oyaları yapabiliriz. Kolay üçgen şal yapımı için kenar kısımlara örgü çiçek modellerinden de uygulamalar yapabiliriz. Şişle örülmüş kenar oyaları da güzel olur. Kolay örgü şal modelleri ve yapılışı için kenar kısımlarda süsleme yaparken boncuk da kullanabiliriz. Tahta boncuklar, renkli boncuklar çok güzel duracaktır. Şuan için aklıma gelen süsleme çeşitleri bunlar. Sizin de aklınıza gelen fikirler olursa bizlerle paylaşabilirsiniz.
Şemalı anlatımla kolay ve gösterişli bir şal tarifi hazırladık. Üçgen şal yapımı anlatımlı modelin boyutlarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Örgü boyunluk modelleri, baktüs şal modelleri olarak örüp kullanabilirsiniz. Şal için şemaları birazdan inceleyeceğiz. Öncelikle ip bilgisine değinelim.
4.5 mm tığla gümüş renkli bir ip kullanılarak örülmüş. 50 gramlik iplerden 4 adet kullanılmış. Şalın boyutları 110 cm genişliğinde 63 cm yüksekliğinde. Yünlü karışımlı bir iplik kullanılmış. Hemen şemaya geçelim.
Şemada daire zincir, uzun çizgi trabzan, x sık iğne anlamına geliyor. Şala 4 zincir çekerek başlıyoruz. Son zincire batarak trabzan yapıyoruz. 4 zincir çekip dönüyoruz. 1 trabzan yapıyoruz. Aynı yere aralarda 1 zincir çekerek 2 trabzan daha yapıyoruz. Şalımızı örmeyi bu şekilde devam ettiriyoruz.
Şal bittiğinde aşağıdaki kenar oyası şemasını kullanacağız.
Şemada kullanılan sembollerin üst kısımda ne anlama geldiğini vermiştik. Şemadaki ters U ise ilmek kaydırma anlamında. Şimdi ise hemen şal bittiğinde nasıl durduğuna bakalım. Harika görünüyor. Kolay ve zarif.