Geçtiğimiz günlerde bu bebek battaniyesi motifini Derya Baykal’ın örgüleri programında paylaşmışlardı. İzleyenleriniz olmuştur belki. Ama ben izleyemedim. Fotoğraftan bakarak çıkartmaya çalıştım. Battaniyenin renkleri daha farklıydı. Soft renklerde idi. Pembe, krem ve taş rengi kullanılmıştı. Ben renkleri değiştirerek daha cıvıl cıvıl bir hale getirdim. Renklerle istediğiniz gibi oynayabilirsiniz.
Ben battaniye seçimlerinde genelde bebe yünlerini kullanıyorum. Ve ipime uygun tığ tercih ediyorum. Sizlerde bebekler için özel üretilen ipleri kullanabilirsiniz. Pamuklu, yünlü iplikleri tercih edebilirsiniz. İp konusunda seçimler tamamen size ait. Zevkinize, bütçenize göre seçimler yapabilirsiniz.
Ben örneği nako pırlanta ile ördüm. Tığım 2.5 numara idi. Ama tığ biraz ince geldi. 3-3.5 olsa daha iyi olurdu sanırım. Zincir sayıları elinizin sıkılığına, ipinizin kalınlık inceliğine göre değişebilir. İlk olarak 7 zincir çekip halka oluşturalım. 3 zincir çekip yanına 2 trabzan yapalım. Son ilmekleri hep birlikte çekiyoruz. 4 zincir çekip yanına aynı şekilde 7 kez daha aynı işlemi yapıyoruz. 8 adet yaprağımız olacak.
İpliğimizin rengini değiştirip devam ediyoruz. Herhangi bir yuvanın içinden ipimizi sabitleyip 3 zincir çekiyoruz. Daha sonra yanına 2 trabzan yapıyoruz. Hiç zincir çekmeden hemen yanındaki yuvaya atlıyoruz. 2 trabzan daha yapıyoruz. 3 zincir çekip aynı yere 2 trabzan daha yapıyoruz. Aynı işlemi sıra sonuna kadar devam ediyoruz. 8 adet yuva olacak.
Tekrar ipliğimizin rengini değiştiriyoruz. Yine herhangi bir yuvanın içinden başlıyoruz. İpimizi sabitledikten sonra 3 zincir çekiyoruz. Yanına 2 trabzan yapıyoruz. Hiç zincir çekmeden diğer yuvaya atlayıp 3 trabzan yapıyoruz. 3 zincir çekip aynı yere 3 trabzan daha yapıyoruz. Bu işlemi sıra sonuna kadar devam ettirip ipimizi sabitleyip kesiyoruz.
İpliğimizin rengini değiştiriyoruz. Yine herhangi bir yuvanın içinden başlayıp 3 trabzan yapıyoruz. Bu turda da yine trabzanların son ilmeklerini hep birlikte çekiyoruz. 4 zincir çekip yanındaki yuvanın resimde de görüldüğü gibi ikinci turdan batarak sık iğne yapıyoruz. Tekrar 4 zincir çekip diğer yuvanın üzerinden sık iğne yapıyoruz. Tekrar 4 zincir çekip yine ikinci turun içinden batarak sık iğne yapıyoruz. Tekrar 4 zincir çekip yuvanın içine 3 trabzan yapıyoruz. 3 zincir çekip aynı yere 3 trabzan daha yapıp sıra sonuna kadar aynı işlemi devam ettiriyoruz.
Aynı renkli iplikle devam ediyoruz. Bu turu sık iğne örerek devam ettiriyoruz. Aralarda 3 sık iğne yapıyoruz. Köşelerde 2 sık iğne 2 zincir aynı yere 2 sık iğne olarak örüyoruz. Sıra sonuna kadar. İpliğimizi sabitleyip kesiyoruz.
Beyaz renkli ipliğe geçip sık iğneler üzerine trabzanlar yapıyoruz. Köşelerde aynı yere 2 trabzan 2 zincir 2 trabzan olarak devam ediyoruz. Motif bu şekilde. İster kırlent, ister battaniye, ister hırka. Herşey örebileceğiniz güzel bir motif. Karşılıklı motifleri bir araya getirerek sık iğne ile birleştirebilirsiniz.