Örgü modelleri, şal modelleri, tığ işi örgü modelleri, şiş örgü modelleri, bebek battaniyesi gibi birçok örgüde kullanabileceğiniz güzel bir teknikten bahsedeceğiz. Özellikle angora iplere uygulandığında çok güzel oluyor. Bazı ipler ütülenmeye gelmiyor. Gerdirme işlemi bu yüzden çok güzel işe yarıyor. Ben özellikle şal modellerinde bu işlemi uyguluyorum. Motifli örgülerde de kullanıyorum bu tekniği. Örgüde motif gerdirme nasıl yapılır önceki yazılardan detaylara ulaşabilirsiniz. Örgü modelleri ve yapılışlarında uygun gördüğünüz modellerde örgüde gerdirme işlemini uygulayabilirsiniz. Kıvrımlı örgü nasıl düzeltilir derseniz bu tekniği kullanabilirsiniz. Etol şal modellerinde, üçgen şal modellerinde ve tüm şal modellerinde kullanacağınız bir teknik. Dilerseniz şimdi örgüde gerdirme nasıl yapılır detayları inceleyelim.
Daha önce ördüğüm şal modelinde uyguladığım tekniği sizlere videolu olarak anlatmaya çalıştım. Sizin de örgü modellerinizde uygularken faydalı olur inşallah. Çok kolay bir teknik. Duruşu harika oluyor bittiğinde. Şalın ilk hali ve son hali olarak paylaşım yapmayı unutmuşum. 30 cm iken şal gerdirme işleminden sonra güzel yapılırsa 50 – 60 cm kadar genişleyebiliyor.
Örgüde gerdirme nasıl yapılır derseniz şalımızı örüp bitiriyoruz. Daha sonra yarım saat kadar içi su dolu derin bir kabın içinde 30 dk bekletiyoruz. Sıradan çeşme suyu. Soğuk su. Daha sonra fazla suyunu sıkıp köpük, matlar, battaniye veya çarşaf ( rengi solmayacak ) bir zemin üzerine şalın tüm detaylarına gerdirerek, şekil vererek toplu iğnelerle tutturuyoruz.
3 gün kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra ütünün buharını verip tekrar kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra şalı çıkartıyoruz. Ve kullanıyoruz. Elde yıkama yapıldığında tekrar ütüleme gerektirmiyor. Bozulmuyor.
Şal veya örgüleriniz gerdirme yapmadan önce bu şekilde görünüyor.
Şimdi gerdime işlemi yapalım.
Gerdirme işleminden sonra ise şalın duruşu aşağıdaki gibi. Mükemmel.
Sizde bu tekniği örgülerinizde uygulamak isterseniz yapılışına aşağıdaki videodan bulabilirsiniz.