Bu şalın yapılışını sizlere şemalı olarak vereceğiz. Çok güzel bir şal modeli. Tam çeyizlik şal modelleri arayanlara göre. Satış yapıp farklı model arayanlar için güzel bir örnek. Angora ipliklerle örebilirsiniz. İstediğiniz renklerde. Sizlere şemada kullanılan terimlerin ne anlama geldiğini açıklayacağım. Sizde şemadan takip ederek yapabilirsiniz. Çok güzel, şık, zarif bir dantel şal modelleri. Bu şalın açıklamasında yıllardır şal örüp satan bir arkadaşım Ayşe Hanım çok yardımcı oldu. Kendisi sayfamızda satış yapmakta. Şal gezegeni takipçimizin hesabı. Oradan kendisini takip edebilir. Kendisine istediğiniz dantel şal modellerinden sipariş verebilirsiniz. Belki o olmasa şalın şemasını çözmem zor olabilirdi. Ve yine takipçilerimizden Tamar Tamar Hanıma teşekkür ediyorum. Şalın anlatımında bana yardımcı oldu. Şallarınızı örüp bitirdiğinizde şal gerdirme işlemi yaparak ütüleme derdinden kurtulabilirsiniz. Çok güzel bir teknik. Ben birçok örgümde kullanıyorum. Bazı ipler ütü ile buluşunca bozuluyor. Sünüyor. Parlıyor. O dertten kurtulmak için güzel bir yöntem. Şık şal modelleri arıyorsanız estonya dantel şal modelini de örebilirsiniz. Dikdörtgen şal modeli arayanlar için güzel bir örnek.
Şalın yüksekliği 120 cm genişliği ise 50 cm. Şal yukarıdan aşağıya doğru örülüyor. Merkez kısmından bir hilal şeklini alıyor. Şalı istediğiniz şekilde bağlayarak kullanabilirsiniz. Şala 138 ilmek ile başlıyoruz. Ana gövde kısımda düz ilmek olarak örüyoruz. Modelli kısma gelene kadar. Orta merkez noktamız var. Merkez noktalarının yan kısımlarına simetrik bir şekilde örgümüzü örüyoruz.
Modele şişe 3 ilmek atarak başlıyoruz. Daha sonra aşağıdaki şemada olduğu gibi artırmalar yaparak ilmek sayısını 138 e kadar çıkartıyoruz. Dairesel şiş kullanırsanız daha iyi olur. İlmek sayısı fazla olduğu için normal şişte zorlanabilirsiniz. Şalın 3 sağ kenar, 3 sol kenar ilmekleri hep düz örülecek. Önden de arkadan da.
Artırma nasıl yapılacak videosu aşağıdadır.
İlmek sayımız 138 olduktan sonra şemayı kurmaya başlıyoruz. Yani modelli kısmı geçiyoruz. İki örnek aynı anda örülerek yapılıyor. Aşağıda şemada kullanılan kısımların anlamları var. Şemadan takip ederek örüyorsunuz bu kısmı. Şemayı uygularken arka kısımlar hep ters olarak örülecek.
Şemada 2. işaret yani ilmeği ters çevir ör , o kısma geldiğinizde ilmeği şişten çıkartıyorsunuz. Yününü değiştirip düz olarak örüyorsunuz. Şemada en son işaret ise o kısma geldiğinizde 4 ilmeği 2 + 2 olarak yer değiştiriyorsunuz. Saç örgüsünde olduğu gibi sonra düz olarak örüyorsunuz. B kartındaki delikler şişe 2 kez ip dolanarak yapılıyor. Arka kısımda ise doladığımız 2 ilmek ayrı ayrı ters olarak örülüyor.
Hangi kısımlarda A hangi kısımlarda B kartı örüleceği örnek üzerinde gösterilmiş.
Ve gerdirme işlemi yapılıyor.
Şal bittiğinde çok güzel oluyor.
Aynı örnekle yapılmış farklı modeller.
Kaynak : https://www.ravelry.com/patterns/library/narzisse
emeklerinize sağlık… başarılar
Çok teşekkürler Ayşe Hanım.