Mümkün olduğunca sizlere amigurumi ücretsiz tarifler vermeye çalışıyoruz. Amigurumiye yeni başlayanlar için anlatımlı örnekler veriyoruz. Amigurumide kullanılan tekniklerden bahsetmeye çalışıyoruz. Kısaca sizlere amigurumiden bahsetmek istiyorum. Daha öncede sizlere yine amigurumi örgü kısaltmaları ve terimlerinden hakkında bilgi vermiştik. Önceki yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.
Amigurumi küçük bebek ve hayvanların ip ve tığ ile örülerek yapılan bir Japon sanatıdır. Amigurumi yapılırken çeşitli şekiller oluşturmak için artırma ve eksiltmeler yaparak spiral halinde sık iğne yapılarak örülür. Tipik amigurumi minik kol ve bacaklar ile büyük bir baş ve küçük bir gövdeye sahip oyuncaklardır.
Bir yerde ücretsiz kalıplar görüp araştırma yaparak vereceğimiz açıklamalar ile amigurumi örebilirsiniz. Sizlere amigurumi öğrenebilmeniz ve temel başlıkları bilip yapabilmeniz için sizlere
Yapılışını anlatacağız.
Amigurumiye başlamak için birçok yöntem vardır. Bunlardan en çok kullanılanı sihirli halka yapılışıdır. Sihirli halka yani ayarlanabilir halka yapılışı oldukça kolay. Düz bir dairesel yuvarlak yaparak başlarsınız.
1- İpten uzun bir kuyruk bırakarak bir halka oluşturalım.
2- Halkanın ortasından tığı geçirip ilmek alalım.
3- Tığa tekrar ilmek alıp ilk ilmeğin içinden geçirelim.
4- Bu şekilde halka içine istediğiniz sayıda sık iğne yapabilirsiniz. İçine 6 sık iğne yaptıktan sonra başta bıraktığımız uzun kuyruğu çekerek sıkıştıralım.
Şimdi yapılışını videolu olarak görelim. Sihirli düğüm nasıl yapılır ?
İpliği bir halka yapalım. Tığı içinden geçirip ilmek alalım. Tekrar ilmek alıp ilk ilmeğin içinden geçirerek örmeye devam edelim. Aşağıdaki resimde daha iyi anlayacaksınız.
Amigurumide kullanılan diyagram sembol ve temel tığ örgü kısaltmalarında artırma çok basittir. Sık iğne olarak yapıyoruz. Aynı ilmek içine iki defa sık iğne yapıyoruz. Bazı modelleri örerken aynı yere 3 sık iğne olarak da artırma yapabilirsiniz. Ama genelde aynı yere 2 kez sık iğne ile yapılarak artırma yapılır.
Eksiltme yapmak için yan yana iki ilmeğe batarak ikisinin ilmeklerini birlikte örerek yapılıyor.
Amigurumi ilmek kaydırma yaparken ilmeğin içine batıp ilmek çıkartıyoruz ve direk olarak geçiyoruz.
İlmeğin içine batıyoruz. İlmek çıkartıyoruz. Tekrar tığa ip dolayıp iki ilmeği birlikte örüyoruz. Bir ilmek tığda zaten vardı. Bir ilmekte biz çıkartmıştık.
Amigurumi bittiği zaman genellikle ipi kesme ve içinden çıkartarak saklama şeklinde yapılıyor. Eğer top gibi bir nesne örgü iseniz, bir sonraki ilmeğin içine ilmek kaydırma yapın ve ipi kesip goblen iğneye takın. Resimdeki gibi her ilmek içinden geçirerek ipi sıkıca çekin. İpi topun içinden geçirip fazla kısmı kesin.
Kaynak : http://www.pepika.com/free-patterns/amigurumi-course.html
lütfen video ile gösterilsin.teşekkürler
Video biraz vakit alıyor maalesef her modele çekemiyoruz. Ama amigurumiye ilk fırsatta video çekeceğim
Sitenizi cok beğeniyorum. Her konuda bilgi verdiğiniz ve anlasilir olduğunuz icin teşekkur ederim
İlginiz ve güzel sözleriniz için biz teşekkür ederiz Perihan Hanım.