Tişörtlerinizde, çarşaflarınızda, çantalarınızda, dikeceğiniz kumaşlarda, pantolonlarda ve her türlü kıyafeftlerinizde uygulayacağınız bir teknik. Batik boyama tekniklerinden bahsedeceğiz bu yazımızda. Beğendiğiniz deseni kendi kıyafetlerinizde uygulayabilirsiniz. Batik boyama tekniklerine geçmeden önce daha önce paylaştığımız modellere değilenim. İlk paylaştığımız teknik boncuklarla yaptığımız bir modeldi. Shibori, ne maki, batik boyama tekniğinden ayrıntılarına ulaşabilirsiniz. Batik boyama nevresim takımı nasıl yapılır bahsetmiştik. Yine bu tekniği tişörtlerinizde de kullanabilirsiniz. Batik boyama damalı desen nasıl yapılır yine önceki yazılarımız arasında mevcut. Shibori tekniğini birçok yerde kullanabilirsiniz. Şimdi farklı şekillerden hazırlanmış teknikleri inceleyelim.
Kumaş boyası ile yaptığımız harika çalışmalar. Mandallarla, iplerle, boncuklarla ve çeşitli şekillerde bağlayarak yaptığımız desenlerin kumaşlara yansımış hali. Beyaz kumaş üzerine uygulayabilir daha sonra tişört, pantolon, etek, elbiseler dikebilirsiniz. Batik boyama yaparken dikkat etmeniz gereken doğal liflerle yapılmış kumaşları tercih etmeniz gerekli. Pamuklu kumaşlarla çok daha iyi sonuçlar alacaksınız.
Malzemelerimiz hazırsa katlama şekilleri ile başlayalım. Daha sonra boyamaya geçeceğiz.
İtajime shibori kumaşı akordeon gibi katlayarak yapıyoruz.
Arashi Japonca fırtına demektir. Kumaş plastik boruya çapraz olarak sarılır. Ve üzeri iple bağlanır.
Kumo shibori bağlama tekniği olarak bilinir.
Tekniklerimizi gördük.
Şimdi boyayı üzerinde yazan talimatlara göre hazırlayalım. Ve boyama aşamasına geçelim.
Kumaşlarımızı boyaya daldıralım. 5 dakika bekleyelim. Daha sonra kovadan çıkartalım. İlk çıktığında yeşil gibi görünecektir. Hava ile temas ettiğinde oksitlenecek ve kendi rengini alacaktır. Boyaya daldırma işlemini birkaç kez tekrar edebilirsiniz. Boyama işlemi ne kadar fazla olursa rengi daha güzel olacaktır. Ve unutmayın kumaş boyadan çıktıktan sonra daima koyu görünecektir. İlk yıkamadan sonra biraz açılacaktır.
Boyama işlemi tamamen bittikten sonra kurumasını bekleyelim. 1 gece bekletebilirsiniz. Kuruduktan sonra eldiven giyip kumaşları sudan geçirelim. Daha sonra lastikleri, ipleri açabilirsiniz.
Muhteşem modeller, muhteşem teknikler. Sizde evde deneyebilirsiniz.