Yapılışı çok kolay bir battaniye modeli anlatmak istiyorum sizlere. Evde kalan iplerinizle de renk renk battaniyeler yapabilirsiniz. Mu model için kalan ipleri değerlendirmek için güzel bir proje. Renkli kısımları ipleriniz için değerlendirip dış kısmı için beyaz renkli ip alabilirsiniz. Sizlere bu proje ile yapılmış birçok örgü mandala yapımını göstereceğiz. Duvar süsü olarak da kullanabilirsiniz. Farklı bir örgü mandala yapımı ile daha önce duvar süsü yapmıştık.
Malzemeler
15 motiften oluşan battaniye yaklaşık olarak 110 x 180 ( 3×5 olarak) ölçülerinde bir battaniye yapar. 20 motif ise yaklaşık olarak 145 x 180 cm (4×5 olarak )ölçülerinde bir battaniye elde edebilirsiniz. Motife başlarken ve renk değişimlerini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
1.tur : Sihirli halka ile başlayıp içine 3 zincir çekip yanına 11 trabzan yapalım.
2.tur : Renk değiştirip her ilmeğe iki kez batarak trabzan yapalım. Ve 24 trabzan olsun.
3.tur : Bu turda yine renk değiştiriyoruz. Bir ilmek üzerine 1 trabzan bir sonraki ilmeğe aynı yere 2 trabzan olarak sıra sonuna kadar örüyoruz. 36 trabzan oluyor.
4.tur : Bu turda ise 2 kez tek örüyoruz 3. ilmek üzerine aynı yere 2 trabzan yapıyoruz. 48 trabzan.
Bu şeklide sıra ile 3 ör bir artır, 4 ör bir artır, 5 ör bir artır …. ile devam ederek en son 10 ör bir artır ile 144 trabzan yaparak bitiriyoruz. Her tura 3 zincir ile başlıyoruz. Tur başlarında ipin rengini değiştiriyoruz. Sonlarda ipi sabitleyip kesiyoruz.
Kenar kısmına gelince ipi sık iğne ile sabitliyoruz. 4. trabzan üzerine aynı yere 6 trabzan yapıyoruz. 3. trabzan üzerine sık iğne ile batarak tur sonuna kadar bu şekilde örmeye devam ediyoruz.
Motif bitti. Beyaz renkli iplikle yaprak dilimleri arasındaki sık iğnenin yanındaki ilk trabzananın üzerine ipi sabitleyip 3 zincir çekiyoruz. Yanından devam ederek sırası ile arka ilmeklere batarak 2 tekli trabzan , 1 sık iğne, 2 tekli trabzan , 1 trabzan yapıyoruz. Tur sonuna kadar bu şekilde örüyoruz. Bir sonraki turda sırası ile 4 sık iğne, 6 tekli trabzan, 5 trabzan, 6 kez tığa iki kez ip dolayarak trabzan yapıyoruz. 2 zincir çekip 6 kez tığa iki kez trabzan yapıyoruz. Sonra 5 trabzan, 6 tekli trabzan, 4 sık iğne yapıyoruz. Tur sonuna kadar tekrar ediyoruz. İpliği sabitleyip kesiyoruz.
Aynı renkli iple devam ederek 2. zincir çektiğimiz yuvalardan birine ipi sabitliyoruz. Tığa iki kez ip dolayarak 2 trabzan yapıyoruz. 2 zincir çekip aynı şekilde 2 trabzan daha yapıyoruz. Tekrar köşeye gelene kadar trabzan yapıyoruz ve köşede aynı işlemi yapıyoruz. Birleştirmeleri motifleri karşılıklı sık iğne örerek yapıyoruz.
Kaynak :http://www.aspoonfulofyarn.com/2015/08/26/pattern-recapwinks-mandalas-blanket/
https://www.aspoonfulofyarn.com/2015/08/17/winks-mandalas-blanket/
acreativebeing
siralarin gizli baglamasini da gösterseydiniz nasil iz birakmadan halkalari tamaladiginizi tadindan yenmiyecek kadar güzel olacakti tarifiniz <3
Merhaba Nüket Hanım. Ben ip saklamaları örerken üzerine trabzan yaparak saklıyorum. Sizde öyle yapabilirsiniz. Veya enson bittiğinde iğne ile uygun yerlere gizleyebilirsiniz. Her turda renk değişimi ipi trabzan üzerine sabitleyip 3 zincir çekerek örmeye devam ediyorsunuz. Sizi yanlış anlamamışımdır umarım.
me sirven mucho los distintas tecnicas son muy acertadas los tutoriales