Sarımsak ekimi nasıl yapılır? Bugün ondan bahsedeceğiz. Sarımsak ne zaman ekilir derseniz sonbaharda ekilir diyerek başlayalım. Bugün nasıl ekilir tüm detaylara değineceğiz. Bahçecilik ile ilgileniyor evinizde balkonda saksıda sebze yetiştirmek ile ilgileniyorsanız bu içeriği mutlaka okumalısınız. Pratik bilgiler başlığı altında zaman zaman bahçecilik fikirlerine zaman zaman değiniyoruz. Sarımsak ekiminin zamanı geldiği için hemen değinelim istedik. Saksıda, bardakta veya bahçemizde sarımsak yetiştirebiliriz. Soğuya dayanıklı sebzeleri kışın yetiştirmek isteyebilirsiniz. Bu sebeple saksıda yetişen en iyi 8 sebzeyi inceleyebilir fikir edinebilirsiniz. Kışın balkonda yetişen sebzeler arasında turp, lahana, havuç, pırasa, soğan, sarımsak, lahana, brokoli gibi sebzeler yer alıyor. Bahçede sebze yetiştirmenin püf noktaları arasında sarımsak ekimi ve hasadı hakkında bilinmeyenlerden bahsedelim.
Yazın sebzeleri yetiştirip hasadı bitirdikten sonra kış boyu bahçeler boş bekliyor. Sarımsakları sonbaharda ekmek doğru olmasa gibi görünse de ilkbahara hazır olacak. Sarımsaklar çok yıllık bitkiler arasında yer alıyor. Sonbaharda ektiğimizde köklenme başlayacak ve ilkbaharda karlar eridiğinde büyümeye hazır olurlar.
Sonbaharda sarımsak ekmenin zamanı bulunduğumuz yere göre değişecektir. Kışın toprak donmaya başlamadan önce 4- 6 hafta önce ekilmelidir. Kar yağmadan ekmeliyiz. Ekim ortası, Kasım gibi uygun olacaktır. Eğer bulunduğunuz yerde daha erken kar yağıyorsa hesaplamayı buna göre yapabilirsiniz.
Sarımsak ekimiyle ilgili kesin bir tarif vermek çok zor. Her sene hava şartları birbirini tutmadığı için Ekim Kasım aylarını takip edip kar yağmadan 4 -6 hafta önce ekmeli.
Sarımsak Seçimi
Sarımsağın ekileceği zaman kadar tohumlarda çok önemlidir. Sağlam, etrafı iyi sarılı yani kabuklu sarımsakları seçebilirsiniz. Ekmek için büyük diş sarımsakları seçelim. Büyük diş sarımsakları diktiğimizde ilkbaharda büyük sarımsak hasat edeceğimiz anlamına gelir. Mümkünse organik tohumlar bulun. Her sene hasat ettiğimiz sarımsaklardan tohum ayırabiliriz. Eğer sürdürülebilir organik tohumsa.
Sarımsağı baş olarak aldığımızda dikmeden ince diş diş ayırıyoruz. Sonrasında bahçede veya dikeceğimiz alanda iyi drane topraklar seçmeliyiz. Yabani otlardan, taşlardan toprağı temizlemeliyiz. Uzmanlar sarımsak sıraları arasında 20 cm boşluk olması gerektiğini, dikerken de birbirine yakınlıkları 10 cm olması gerektiğini söylüyorlar. Sarımsakların ekim yönü de önemli. Baş aşağı dikersek büyüse bile bodur olur. Sarımsak ekiminde en çok dikkat etmemiz gereken konu kök tarafı aşağı gövde tarafı yukarı bakacak şekilde olmasıdır. Sarımsağın toprak derinliği ise 2 – 5 cm olmalıdır. Sonrasında ise toprağın üzerini samanlarla, kuru yapraklarla örtelim.
Sarımsaklar kış gelmeden yavaş yavaş yetişmeye başlayacaklar. Kış başlamadan filizlenecek. Sonrasında ise ilkbaharda çok erken filizlenmeye başlayacaklar.
Sarımsaklar ilkbaharda büyümeye başladığında yabani otları tekrar temizleyelim. Sarımsaklar birçok yerde yapraklar kahverengi olduğunda toplanmaya başlıyor. Temmuz ayında sarımsağın kahverengileşmesine bağlı olarak toplanıyor. Topraktan hafifçe söktüğümüz sarımsakları yıkamayalım. Kökleri, yaprakları olduğu gibi bırakalım. Sarımsaklardan demetler oluşturup bir yere asalım. Kurutalım. Güneş ışığı almayan, yağmurdan – yaştan korunaklı yerlerde kurutalım.
Hasat ettiğimiz sarımsaklardan tohum ayırmayı unutmayalım. Sarımsakları sadece bahçede değil saksıda da ev ortamında da yetiştirebiliriz.