Yer sıkıntısı, soğuk iklim yüzünden bahçenizde, bulunduğunuz şehirde muz yetiştiremiyorsanız, iklim uygun değilse evde saksıda muz yetiştirebilirsiniz. Saksıda muz ağacı yetiştirmek kolaydır. Bu içeriğimizde saksıda muz ağacı nasıl yetiştirilir ondan bahsedeceğiz. Çok çeşitli muz ağacı türleri var. Egzotik tropikal meyveler arasında en çok tüketilen meyvedir. Tropikal meyve veren bitkiler genelde ağaç olarak adlandırılır. Fakat muzlar büyük otsu bitkilerdir. Yani odunsu bir gövdeleri yoktur. Bunun yerine büyük etki yaprakları vardır. Gösterişli çiçekleri bahar aylarında açar. Bu arada muz çiçeğinin şaşırtıcı sağlık faydalarını da okumanızı öneririm. Bahçenize muz ağacı dikmek istiyorsanız bahçenin boyutu ne olursa olsun mutlaka sığacak bir muz ağacı türü vardır. Soğuğa dayanaklı muz ağaçları da var. İç mekanlarda da meyve vermeseler bile salon çiçeği olarak yetiştirilmekte. Muz ağaçları genelde hızlı büyürler. Aklımıza gelebilecek ilk soru şudur : Bir saksıda muz ağacı yetişir mi? Meyve verebilir mi?
Cevap evet. Mümkündür. Muz ağacı saksıda sağlıklı bir şekilde meyve verebilir. Tohumdan yetiştirildiğinde meyve vermesi 3 – 5 yılı bulabilir. Avokado meyve vermesi 10 yılı bulabiliyormuş. Avokado nasıl yetiştirilir evde bahsetmiştik. Pratik bilgilerde bitkilerde karbonat kullanmanın faydalarından bahsetmiştik. Mutlaka okuyacağınız yazılardan.
Muz ağacı nasıl dikilir derseniz ilkbaharda dikilmeli diyebiliriz diye başlayalım. Hızlı büyüyen çok bakım gerektirmeyen bir bitki. Cüce muz ağacı çeşitleri 2 – 4 m arasında herhangi bir yerde büyüyebilir. Tropikal bir iklimde saksıda muz ağacı yetiştirmek oldukça kolay. Çok az bakım gerektirir. Hatta hiç bakım yapmadan bile büyüyebilir. 9 – 11 derece sıcaklık altında bir bölgede yaşıyorsanız yazın öğleden sonra gölgede tutabilirsiniz. Ilıman bölgelerde yaşayanlar için aşağıdaki bilgileri okuyabilirsiniz.
Muz ağacı zarar görmüş ağaç yapraklarına karşı hassastır. Kuvvetli rüzgar alan yerlerde tutmamak lazım. Toprağa kompost hazırlayabilirsiniz. Yetiştireceğiniz muzun yeterli alana sahip olduğundan emin olun. Uzadığında yeterli alana sahip olmalıdır. İlkbahardan sonbahara güneşi, sıcağı ve nemi severler. Muz ağacı yetiştiriyorsanız günün çoğunu güneş alan rüzgardan korunaklı yerlerde yetiştirebilirsiniz. Muz ağacı için kaliteli toprak kullanabilirsiniz. Kompost açısından zengin kumlu toprakları severler. Evde hazırlıyorsanız perlit, kum, kompost veya gübreyi karıştırabilirsiniz.
Muzun potasyum açısından meyvesini yetiştirebilmesi için hafif asidik toprağa ihtiyaç duyar. Toprağın ph ı 6 -7 civarında olmalı. Toprak alkali ise ph dengelemek düşürmek için kükürt kullanabilirsiniz. 50 – 60 litrelik saksılar kullanabilirsiniz.
Muz nemi sever. Düzenli olarak derinlemesine sulayın. Fakat aşırı düzeyde su vermemeye dikkat edelim. Yaz aylarında her gün sulayabilirsiniz. Yazın bazen günde 2 kez bile su isteyebilir. Kışın sulamayı azaltabilirsiniz. Büyüme aşamasında düzenli gübreleme isteyebilir. Muz ağaçları dayanıklı ağaçlardır. Yarağın etrafı kararmaya başladıysa aşırı suladığımız anlamına gelir. Yapraklar sarardıysa muz besin ihtiyacı duyuyor demektir.
Kaynak : https://balconygardenweb.com/how-to-grow-banana-trees-growing-banana-trees-in-pots/
https://www.thespruce.com/banana-tree-growing-profile-3269353