Sizlere yeni farklı bir turşu tarifi hazırladık. Değişik turşu tarifleri ve yapılışları arayanlar için yapması kolay yemesi keyifli bir turşu. Cevizli patlıcan turşusu nasıl yapılır ayrıntıları ile hazırladık. Yine sizlere kendi yaptığım patlıcan turşusu tarifinden de bahsedeceğim. Yemek tariflerinizin yanında severek yiyeceğiniz bir tarif olacak. Cevizli patlıcan turşusuna geçmeden bir iki turşu tariflerinden bahsedelim. Havaların biraz soğuması ile bahçede, saksıda domatesler geç kızarıyor. Kızarmayan yeşil domateslerden turşu yapabilirsiniz. Yeşil domates turşusu nasıl yapılır önceki tarifler arasında bulabilirsiniz. Mor lahana turşusu salata olarak tüketebileceğiniz hızlı turşu tariflerinden, kolay turşu tariflerinden. Daha fazla turşu çeşitleri ve yapılışı için önceki yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Şimdi cevizli patlıcan turşusu nasıl yapılır ona geçelim.
Cevizli patlıcan turşusu nasıl yapılır araştırırken adının magdus olduğunu öğrendim. Hatayda yapılıyormuş. Halep, Lübnan kültürüne ait bir tarif. Marketlerde hazır olarak da satılıyor. Ama benim gibi evde kendi yapmak isteyenler için detaylı yapılışını hazırladık. Mümkün olduğunda birçok tarifi evde kendimiz yapmalıyız. İçinde ne olduğunu bilerek, katkı maddesi olmadan. Hadi şimdi cevizli patlıcan turşusu nasıl yapılır malzeme listesi ile başlayalım.
Bir tencerede önce su kaynatıyoruz. Daha sonra patlıcanları ekleyip 5 – 10 dakika yumuşayana kadar haşlıyoruz.
Yumuşadıktan sonra ocağı kapatalım. 5 – 10 dakika suyun içinde bekletelim. Daha sonra patlıcanları süzelim. Baş sap kısımlarını keselim. Karnı yarık gibi dikkatlice keselim. Her bir patlıcanın içine biraz tuz sürelim. Daha sonra birbirine değmeyecek şekilde düz bir zemine dizelim. Üzerine bir ağırlık yerleştirip ezelim. Patlıcanların fazla suyunu çıkartmak için bu işlemi yapıyoruz. İsterseniz birkaç saat hatta 1 gece ağırlık altında bu şekilde bekletebilir suyunu iyice çıkartabilirsiniz. ( süzgeç üzerinde de ağırlık uygulamasını yapabilirsiniz. )
Şimdi iç harcı hazırlama zamanı. Biberlerin çekirdeklerini çıkartalım, rondodan geçirelim. Cevizleri de çok küçük olmayacak şekilde rondodan geçirelim. Biberin fazla suyunu süzüp diğer malzemelerle karıştıralım.
Patlıcanların içini dolduralım.
Patlıcanları temiz bir kavanozun içine dizelim. Üzerine biraz tuz serpelim. Düşmemesi için ahşap çubuklar koyalım. Ters çevirip süzülmesi için birkaç saat bekletelim.
Patlıcanların üzerini sıvıyağ ile dolduralım. Tüm patlıcanları kapatsın. Kavanozların ağzını sıkıca kapatalım. Eğer zeytinyağının patlıcanların üzerini kaplamadığını fark ederseniz ekleme yapabilirsiniz.
Magduslar 15 gün içinde hazır olacaktır. Kapalı ve yağlı bir şekilde bekletirseniz 1 yıla kadar dayanıklı olacaklardır. Oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Zeytinyağının doğal bir koruyuculuğu olduğu için buzdolabına koymanıza gerek yok.
Önemli noktalardan bahsedelim. Patlıcanların suyunu iyice çıkarmanız gerekir. Yoksa patlıcanlar ekşi olabilir. Süzdüğünüz biber suyunu domates soslarında, makarna soslarında, çorbalarda kullanabilirsiniz. Zeytinyağının kavanozun her yerine ulaşması için bıçakla hava kabarcıklarını alabilirsiniz. Patlıcanı bitirdikten sonra zeytinyağını isterseniz tekrar kullanabilirsiniz.
Şimdi birde tarifini videolu izleyelim.
Buda benim yaptığım patlıcan turşusu.
Kaynak : https://www.alphafoodie.com/simple-stuffed-makdous-recipe-cured-eggplant/