Bu seneni trendi batik kıyafetler. Bizde bu aralarda batik nasıl yapılır, batik tekniklerinden bahsedeceğiz. Evde kıyafetlerinizi batik boyama ile renklendirebilir yeni tasarımlar yapabilirsiniz. Taytlar, şortlar, tişörtler, pantolonlar, montlar… Daha birçok kıyafetinizde yenilikler yapabilirsiniz batik boyamalarla. Sadece kıyafetlerde değil nevresimlerde, yatak örtülerinde de batik boyama tekniklerini kullanabilirsiniz. Batik boyama nasıl yapılır derseniz aslında birçok teknikle yapılıyor. Ana madde olarak kumaş boyaları ve pamuklu kumaşlar kullanılıyor. Kumaşlar pamuklu olmalı yoksa naylon olsa boya tutmaz. Taşlar, boncuklar, lastikler, bantlar gibi birçok eşya ile batik desenleri yapabiliyoruz. Çamaşır suyu ile batik boyama yapabiliyoruz. Çamaşır suyu ile batik nasıl yapılır birazdan göreceğiz. Şimdi daha önce yaptığımız batik çalışmalarına değinelim. Tişörtlerinizde batik boyama yapabilirsiniz. Uygun fiyata aldığınız beyaz pamuklu tişörtlerden yepyeni batik desen tişörtler yapabilirsiniz. Batik tişört boyama adımları için önceki yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Birazdan paylaşacağımız tekniği de yine kullanabilirsiniz. Beyaz pamuklu çoraplarda da siyah pamuklu çoraplarda da batik tekniklerini uygulayabilirsiniz. Patik çorap nasıl yapılır detayları ile paylaşmıştık. Sıra geldi çamaşır suyu ile batik nasıl yapılır öğrenmeye.
Çamaşır suyu ile batik yapımı diğer tekniklerden biraz farklıdır. Koyu renkli pamuklu kıyafetler seçmemiz gerekir. Diğer renkli çalışmalar için beyaz kullanıyorduk. Koyu renkli pamuklu kıyafetler, çamaşır suyu ve seçtiğiniz renklerde kumaş boyalarına ihtiyacımız olacak. Daha sonra boyamaya başlayabiliriz. Tabi lastikleri, boyalar için karıştırma kabı ve poşeti unutmayalım. Çamaşır suyu ile batik nasıl yapılır başlıyoruz.
Koyu renk pamuklu kıyafetimizi ve boyalarımızı seçiyoruz. Daha öncesinde 1 kez yıkayıp ütüleyebilirsiniz. Şimdi lastiklerle kıyafetimize şekil verelim.
Şimdi üzerimize sıçratmadan tişört üzerine çamaşır suyunu dökelim.
Renk ağarmalarından sonra tişörtü yıkıyoruz. Nemli bırakıyoruz. Ve istediğimiz kısma istediğimiz renk ile batik yapıyoruz.
Boyama işleminden sonra tişörtü sızdırmaz bir poşetin içine yerleştiriyoruz. 6 – 8 saat bekletiyoruz. Çıkartıyoruz. Yıkıyoruz. Kurutuyoruz. Ütülüyoruz. Giyiyoruz.
Ortaya çok güzel sonuçlar çıkıyor. Koyu renkli pamuklu kumaşlarınızda batik tekniğini yapabilirsiniz.
Kaynak : https://www.tiedyeyoursummer.com/Technique/reverse-tie-dye-technique