Mimuu.com Örgü modelleri, İğne Oyası, El işleri, Hobi dünyası, Pratik Bilgiler ve daha fazlası
Menü
Ara

Bolu Kıbrıscık Yöresi Kürül Yapımı

Çok lezzetlidir. Bolu’ya ait bu lezzetten bahsetmeden geçmek olmazdı. Taş fırınlarda yapılan yöresel bir lezzet. Aynı tarifi evde fırınlarınızda da yapabilirsiniz. Kuru ve sert oluyor. Çayın yanında çok güzel oluyor. Ama tabi taş fırında olan lezzetle evde yapılan bir olmayabilir. Bolu yöresi kürül yapımından sizlere kısaca bahsedeceğiz. Evinde denemek isteyenler için besleyici ve güzel bir lezzet. Yazın yaylaya göçen köylüler tarafından yapılan kış boyu yenen kürül yapımını denemelisiniz. Küçüklüğümde köyde yaşarken biz yazın Mayıs sonu Haziran başı yaylaya göçerdik. Ve orada kışın yenmesi için tereyağı, peynir, kürül yapılırdı. Bende çocukluğumda kalan bu lezzetin tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Şimdilerde ise fırında yapıyoruz. Tabi aynı tadı vermiyor. Bolu Kıbrısçık ilçesinde yine taş fırınlarda yapılmakta. Kullanılan malzemelerden midir bilmiyorum ama aynı lezzet de değil. Yinede özlem gidermek için alıyoruz. Yazın sıcak günlerini serin yaylalarda geçirdiğimiz son günlerde çuval çuval kürüller yapılırdı. Ve kış boyu bu lezzetli kürüller tüketilirdi.

Kürülün detaylarından birazdan bahsedeceğiz. Şimdi farklı ve günümüzde hala yapılan ve çok sevilen lezzetlerden bahsedelim. Yine kış hazırlığı olarak yapılan patlıcan turşusu tarifini denemenizi isterim. Kahvaltılarınızı şenlendirecek bazlamadan pratik pizza, videolu tarifi deneyebilirsiniz. Bu tariflerin arasına birde güzel bir tatlı ekleyelim. Videolu havuçlu muhallebili cevizli pasta tarifi hafif bir tatlı.

Kürül Nasıl Yapılır?

Çocukluğumuzda yaptığımız, kürülleri fırına taşıdığımız, taşırken düşürdüğümüz, düşürdüğümüzde dayak yediğimiz unutamadığımız bir lezzet. Dayaktan kasıt ya azar olurdu yada bir bölgeye tokat olurdu. :) Hamur toz, toprak olduğu için düzgün taşımamız için büyüklerimiz kızardı. Sanırım o yüzden Bolu yöresi kürül yapımını unutamıyorum. Bolu Kıbrıscık ilçesinde yapılan bir lezzet. Hemen tarifine geçelim. Evinizde fırında denemek isterseniz diye.

  • Köy tereyağı
  • Köy kaymağı
  • Koyun sütü
  • Buğday unu
  • Tuz
  • Kuru maya

Bu karışımlardan güzel bir hamur elde ediyoruz. Ölçü veremedim. Çok miktarda yapıldığı için göz kararı katılıyordu her şey. Hamur yoğurulduktan sonra iyice özleşmesi için biraz dinlenmeye bırakılır. Daha sonra küçük küçük bezeler yapılır. Ve bu bezelere simit şekli verilir. Üzerine ise kızarması için yoğurt sürülür.

Hazırlanan kürüllür iyice ısınmış olan taş fırına pişmeye gider.

Kalan hamurla ise katmer tarifi yapılır. İstediğiniz iç harcı kullanarak yapabilirsiniz.

Benzer İçerikler
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menüler