Batik boyamadan sizleri bir güzel teknik daha hazırladık. Batik boyama yapılışı ile sizlere farklı tekniklerin nasıl yapıldığından bahsettik. İstediğimiz renklerde çeşitli desenler oluşturduk. Boncukla batik boyama yapılışını göstermiştik. Kumaş üzerine yapmıştık bu uygulamayı. Daha sonra o kumaşla kumaş çanta modelleri dikmiştik. Yastık kılıfı , masa örtüsü veya farklı bir ürün içinde kullanabilirsiniz. Yine farklı bir çalışmamız iple batik boyama yapımını göstermiştik. Tişört üzerine bir uygulama yapmıştık. Ama aynı uygulamayı birçok farklı üründe kullanabilirsiniz. Yine lastikle batik boyama nasıl yapılır göstermiştik. Bu uygulamayı düz beyaz bir nevresim takımı üzerine uygulamıştık ve harikalar yaratmıştık. Düz bir nevresimi istediğimiz renkte ve desende boyayarak yepyeni bir hale dönüştürmüştük. Daha önce kullandığımız bir nevresimi yenilemiştik. Yine evde batik boyamayı birçok alanda kullanabilirsiniz. Bez ayakkabılarınızı boyamada. Nasıl yapıldığını daha önce sizlere göstermiştik. Önceki yazılarımızdan ulaşabilirsiniz. Tişörtlerinize, eteklerinize, gömleklerinize, nevresim takımlarına, masa örtülerine uygulayabilirsiniz. Tıpkı bugün yaptığımız gibi. Bugün masa örtüsüne batik boyama yapıyoruz.
Sıkıldığınız, istediğiniz ürünleri bu teknikle boyayarak yenileyebilirsiniz. Nasıl yapıldığını sizlere aşama aşama resimli olarak göstereceğiz. Önce malzeme listesini verelim.
Malzemeler
Boyamızı üzerinde yazan talimatlara göre hazırlıyoruz.
Şimdi aşağıdaki adımları takip ederek masa örtüsünü katlayalım.
Katlama yaptıktan sonra 3 farklı şekilde desen oluşturma şeklini görelim.
1. Şekil
2. Şekil
3. Şekil
Kumaşlarımıza şekil verdik. Kumaşları musluk suyunda yıkayalım. Fazla suyunu atmak için kumaşı sıkalım.
Hazırladığımız kumaşı boya dolu kovanın içine yerleştirelim. Ve yarım saat suyun içinde bekletelim.
Daha sonra kumaşı kovanın içinden çıkartalım. Daha koyu bir rengi elde etmek istiyorsanız süreyi artırabilirsiniz. Çıkardığımız kumaşı tekrar 20 dakika dışarıda bekletelim. Oksitlenmesini sağlamak için.
Kumaşı ılık su ile yıkayalım üzerindeki lastik ve diğer parçaları çıkartalım. Ütüledikten sonra kumaşlarımızı gönül rahatlığı ile kullanabiliriz.
Kaynak : https://crafts.tutsplus.com/tutorials/how-to-make-a-checkered-shibori-tablecloth–cms-21746