Sonbaharın en güzel yemişlerinden biride kestane. Karakabuk da derler bizim orada. Sizin orda yöresel bir ismi var mı. Varsa bizlerle paylaşabilirsiniz. Bugün en iyi kestane nasıl yapılır ondan bahsedeceğim. Benimde yaptığım bir yöntemdi ama biraz bazen zor oluyordu kabukları soymak. Püf noktasını öğrendim. Artık bu şekilde yapacağım. Sizlerle de hemen paylaşmak istedim. Bu yöntemi fırında, tost makinesinde deneyebilirsiniz. Tost makinesinde kestane nasıl pişer, kestane fırında kaç dakika pişer sorularını alıyoruz. Aslında bu fırının özelliklerine göre ısısına göre değişiyor. Kestane fırında pişme süresi bu yüzden değişiklik gösteriyor. Zaman vermek zor. Piştiğinde kabuklar ayrılmaya başlıyor. Kontrol ederek fırında, tavada, tost makinesinde kavurabilirsiniz. Mevsimi bitmeden en iyi kestaneleri yemek gerekiyor. Covit 19, korona virüs sebebi ile yasaklar geri geldi. Akşam 20.00 dan sonra herkes evinde. Ailecek yenecek en güzel yemişlerden. Kestaneyi ben çiğ olarak yemeği de seviyorum. Kıtır kıtır.
Yemek tariflerinden yemeklerden sonra, çayın yanında, çaydan sonra veya önce fark etmez en sevilen yemişlerden biri. Köyde soba üstünde yapılında daha güzel olur. Evde yapabileceğiniz birçok lezzet var. Şimdi 2 tanesine değineceğim. Sonra en iyi kestane nasıl yapılır ona geçeceğiz. Beypazarı kurusunu da evde yapabilirsiniz. Tarifine, detaylarına Beypazarı kurusu nasıl yapılır ulaşabilirsiniz. Kahvaltılık tariflerden en kolayı ise ekmek kızartması. Tavada ekmek nasıl kızartılır ev halkı için inceleyip yapabilirsiniz. En iyi kestane nasıl yapılır başlıyoruz. Hazırlayın kestaneleri.
Sokak lezzetlerin en güzellerinden biri. Sonbahar geldi mi Ankara caddelerinde en güzel kestaneler yapılır, satılır. Nedense evde yaptıklarımız onlar gibi olmaz, açılmaz kabukları. Belki ateşte yavaş yavaş piştiği için. Beklide püf noktalarını bizden saklıyorlar. Bizde öğrendiğimiz en iyi kestane nasıl yapılır deneyerek en güzel yöntemi bulalım. Kendiminde yaptığı ama püf noktalarını yeni öğrendiği tarifi paylaşmak istiyorum. En iyi kestane nasıl yapılır hadi başlıyoruz.
Özel bir ekipmana ihtiyacımız yok. Evde olan malzemelerle en güzel kestaneyi yapacağız. Önce mümkünse iri büyük kestaneleri alalım. Delik, çürük olmamasına dikkat edelim. ( Bu biraz zor illaki atıyorlar içine çürük)
Kestaneleri yıkayalım. Resimlerdeki gibi göbeğinden kabukları çizelim. Çok derine inmemeye çalışalım.
Şimdi kestaneleri bir kasede suyun içinde 1 -2 saat bekletelim. 8 saate kadar bekletebilirsiniz. İsterseniz suya biraz tuz ekleyebilirsiniz. Fırını önceden 220 – 230 dereceye ısıtalım. Kestanelerin suyunu süzelim ve fırın tepsisine yerleştirelim. Önceden ısıtılmış fırında 25 – 30 dakika pişirelim. Buraya kadar tamam. Bende bu şekilde yapıyordum. Bazen açılmıyordu kabuklar. Şimdi gelelim püf noktasına. Pişen kestaneleri fırından alalım. Üzerine bir havlu örtüp 10 – 20 dakika dinlendirelim.
Kestaneler daha kolay soyulacaktır. Kesik kısımların yan taraflarından bastırırsak kestane daha kolay soyulacaktır.
En güzel en lezzetli kestaneler sizin ellerinizden çıkan mutfağınızda pişen kestaneler. Herkese afiyet olsun.
Kaynak : https://www.italianrecipebook.com/how-to-roast-chestnuts/