Memleketten bazı yiyecekler geldiğinde, yazdan hazırladığımızda bozulmaması için dondurucuda saklarız. Bazen marketten, pazardan fazla alırız yine dondurucuda saklarız. Bugün dondurucuda saklandığını bilmediğimiz 8 yiyecekten bahsedeceğiz. Ben mesela köye gittiğimde organik tereyağı, organik süt alıyorum dondurucuda saklıyorum. Daha çok tereyağı saklıyorum. Süt fazla olmuyor. Pişen yemeklerden fazla olduğunda dondurucuya koyuyorum. Kek tarifleri, poğaça tarifleri, börek tarifleri çiğden yapıp dondurucuda saklıyorum. Misafir geldiği zaman çok iyi oluyor. Biraz tepside bekletip pişiriyorsunuz. Mantı tariflerini saklıyorum. Yazdan hazırladığımız birçok yiyeceği saklıyoruz mesela. Bugün ise daha önce saklamadığımız, duymadığımız derin dondurucuda saklanan yiyeceklerden bahsedeceğiz. Sizde bildiğiniz tarifleri, dondurucuda saklanan yiyecekleri bizlerle paylaşabilirsiniz. Yemek tariflerini, pratik bilgileri bizlerle paylaştığında daha çok kişiye ulaşacak.
Dondurucuda saklandığını bilmediğimiz 8 yiyecekten bahsedeceğiz. Sizin de sakladığınız bizim bilmediğimiz fikirleri yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Birçok kişi başta ben yumurtaların derin dondurucuda saklandığını bilmiyorduk değil mi. Bir bütün yumurta olarak atmıyoruz. O şekilde attığımızda genişler ve çatlar. Yumurtanın beyazını ve sarısını ayırarak saklıyoruz. 1 yıl süre ile saklanabiliyormuş.
Maydanoz, dereotu, yeşil soğan, nane gibi taze bitkileri dondurucuda saklayabiliriz. Taze fesleğen saklayabilirsiniz. Doğrayarak hemen lazım olduğunda yemeklere, salatalara kullanabilirsiniz. Elinizin altında olacak. 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Pahalı peynirlerden, organik peynirlerden aldıysanız ve hemen hepsini kullanmayacaksanız dondurucuda saklayabilirsiniz. Dondurmadan önce rendeleyebilir bu şekilde saklayabilirsiniz. 6 ay boyunca dondurucuda saklayabilirsiniz.
Makarnayı fazla pişirdiyseniz dondurucuda saklayabilirsiniz. 2 ay süreyle dondurucuda saklanabilirler. İpucu olarak eğer buzu çözüldüğünde lapa gibi görünmesini istemiyorsanız aldente pişirebilirsiniz.
4 ay süreyle dondurucuda saklanabilir. Limon, yeşil limon, portakal dilimleyerek hava geçirmeyen poşetlerde saklayabilirsiniz. Yaz için limonata yapmak için limon ve portakalı aynı poşette saklayabilirsiniz.
Acı biberleri, diğer biberleri doğrayarak veya bütün olarak dondurucuda saklayabilirsiniz. Yeşil biberleri bütün olarak saklıyorum. Hemen dondurucudan çıkartıyorum direk kızartıyorum. Veya doğrayarak yemeklere katıyorum. Kırmızı kapya biberi doğrayarak saklıyorum. 12 aya kadar saklayabilirsiniz.
İkiye bölün soyun ve çekirdeğini çıkarın. Limon suyu ile fırçalayın. Streç filimle sıkıca sarın. Buzdolabı poşetinde havasını alıp saklayabilirsiniz.
Pet şişe içerisinde saklamıştım. Kaynatmadan çiğ olarak. Daha sonra çıkartıp buzdolabı içinde donu çözüldükten sonra kaynatmış daha sonra yoğurt yapmıştım.
Kaynak : https://www.aarp.org/home-family/your-home/info-2021/foods-you-can-freeze.html
www.gousto.co.uk/blog/7-foods-you-didnt-know-you-could-freeze