Batik boyama yapımı eskiden çok moda idi. Şimdilerde yapan var mı pek bilmiyorum. Mutlaka yapan vardır. Benim gibi seven arkadaşlar vardır diye düşünüyorum. Yaptığınız batik boyama çalışmalarını bizimle paylaşabilirsiniz. Ama çok güzel ve her zaman yapılması gereken bir teknik diye düşünüyorum. Shibori tekniği olarak da geçiyor batik boyama. Batik boyamanın da kendi içinde farklı birçok tekniği var. Daha önce sizlere düğme ile yapılan batik boyama yapımı yeni başlayanlar için shibori ne maki tekniğini anlatmıştık. Bugün ise sarma tekniği ile yapılan batik boyama yapımını anlatacağız.
Dümdüz beyaz bir tişört üzerinde harikalar yaratarak yepyeni bir hale dönüştürebilirsiniz. Adım adım nasıl yapıldığını anlatacağız. Hadi başlayalım.
Malzemeler
Kumaş boyasını üzerinde yazan talimatlara göre hazırlayalım.
Beyaz tişörtü pamuklu kumaş veya doğal liflerden yapılmış kumaş tercih ederseniz daha iyi sonuç alırsınız. Tişörtü sarma işlemine geçebiliriz. Tişörtü ön tarafı aşağı bakacak şekilde düz bir zemine serin.
Kol kısımlarından içe doğru iki tarafı da resimdeki gibi katlayın. Kıvrımlar düz olmalıdır. Herhangi bir kırışıklık olmamasına dikkat edin.
Bir çubuğu tişörtün baş kısmına koyup sarmaya başlayalım. Eski bir paspas veya süpürge sapı olabilir. Ve iki elinizi kullanarak tişörtü çubuk etrafında sarın. Tişörtü çubuk etrafına sıkıca saralım.
Daha sonra hasır ip olabilir, başka bir ip olabilir tişörtü ip ile sıkıca saralım. Başlangıç ve bitiş kısmında sağlam bir düğüm atalım. Açılmaması için.
Tişörtü ilk olarak soğuk su ile ıslatalım.
Boya üzerinde yazan talimata göre yaklaşık 20 dakika kumaş boyası içinde bekletelim.
Tişörtü çıkartıp soğuk suyun altına tutalım. Fazla olan boyanın gitmesi için.
Daha sonra ipi kesip dikkatli bir şekilde açalım.
Tişörtü açtığınızda renk ilk başta koyu görünebilir fakat kuruyunca rengi açılacaktır.
Kumaşı serin ve kuruması için bekleyin. Daha sonra ütüleyin ve artık kullanım için hazır. Muhteşem oldu.